Sote-uudistus tulee: Kerava ja Vantaa muodostavat yhteisen hyvinvointialueen, myös Keusotella pääraamit kasassa

Sote-uudistus näkyy kuntalaisille 1.1.2023, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa. Katja Juurikko

Anne Sirvio

Pitkään valmisteltu sosiaali- ja terveysuudistus hyväksyttiin eduskunnassa keskiviikkona iltapäivällä. Äänet jakautuivat 105–77, poissa oli 17 kansanedustajaa. Nyt on olemassa raami, jonka pohjalta voidaan myös Keusotessa sekä Keravalla mennä eteenpäin.

Kuntalaisille sote-uudistus näkyy 1.1.2023, kun hyvinvointialueet aloittavat toimintansa.

Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymän johtajana toimiva Pirjo Laitinen-Parkkonen sanoo, että jo kuntayhtymää perustettaessa pari vuotta sitten oli tausta-ajatuksena se, että sote-uudistus jossain kohtaa on tulossa, ja haluttiin varmistaa oman alueen kokonaisuus sen sijaan että oltaisiin osa valtavan kokoista Uudenmaan sote-aluetta.

– Vaikka meillä on paljon vielä kehitettävää, hyödymme nyt siitä, että alueella osattiin ennakoida tulevaa ja varmistaa asemamme ja päätöksenteon säilyminen täällä alueella.

Henkilöstö siirtyy kokonaisuudessaan uudelle hyvinvointialueelle. Hyvinvointialueen käynnistymisen yhteydessä Keusoteen tulee kunnista koulupsykologeja ja kuraattoreita.

– Vastaamme myös Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palvelujen jatkumisesta alueella ja erityishuoltopiireistä on tulossa henkilöstöä liikkeenluovutuksella meille, sanoo kuntayhtymän johtaja.

Lisäksi Keusotelle tulee ensisijainen järjestämisvastuu erikoissairaanhoidosta, joka toteutuu pääosin HUS-Hyvinkään sairaanhoitoalueen palvelujen kautta edelleen.

Uusi asia on hyvinvointialueen valtuuston vaalien järjestäminen ensi vuoden alussa, ja vaalit toteutetaan yhdessä jäsenkuntien kanssa. Uutta on myös se, että toiminnan rahoittajaksi vaihtuu valtio nykyisten omistajakuntien sijaan. Viimeisimmät laskelmat ovat osoittaneet valtion rahoituksen alueella hieman parantuneen ensimmäisistä ministeriöiden laskelmista, mutta kirittävää on vuoteen 2029 mennessä noin 60 miljoonaa lisää verrattuna nykytilanteeseen kaikkien tämänhetkistenkin talouden tasapainottamisen toimenpiteiden lisäksi.

– Asukkaidemme palvelutarve kasvaa nyt voimakkaasti, mikä rasittaa erittäin voimakkaasti jäsenkuntien kantokykyä, joten sen nousun huomioiminen on tärkeää valtion rahoituksessa, painottaa Laitinen-Parkkonen.

Kerava muodostaa yhteisen hyvinvointialueen Vantaan kanssa vuoden 2023 alusta lähtien. Vantaa-Kerava-hyvinvointialue tarjoaa jatkossa keravalaisten sosiaali- ja terveyspalvelut. Kerava ja Vantaa ovat valmistelleet sote-uudistusta yhteistyössä ja uuteen hyvinvointialuemalliin siirtymistä on työstetty jo vuoden verran. Tavoitteena on kehittää palveluita vastaamaan asukkaiden tarpeisiin entistä paremmin.

– Valmistaudumme sote-uudistukseen ja jatkamme työtä tulevan hyvinvointialueemme rakentamiseksi ja kehitämme palveluita yhdessä työntekijöiden ja keravalaisten kanssa. Teemme työtä sen eteen, että keravalaiset saavat jatkossakin palvelunsa läheltä ja entistäkin laadukkaammin, kertoo vs. sosiaali- ja terveyspalveluiden toimialajohtaja Mikko Hokkanen kaupungin tiedotteessa.

Keravan sote-palveluiden työntekijät siirtyvät uuden hyvinvointialueen työntekijöiksi ns. vanhoina työntekijöinä ja siirtymähetkellä voimassa olevat työ- ja virkasuhteet säilyvät sellaisinaan.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut