Vahingot vesillä kovassa kasvussa – näistä syistä aloitteleva veneilijä karahtaa kiville tai rantautuu väärin

Viime kesä oli koronarajoitusten ja hyvien säiden vuoksi ennätyksellisen vilkas veneilykesä ja liikkeellä oli poikkeuksellisen paljon uusia harrastajia.

Tämä näkyi myös vakuutusyhtiössä. Viime vuonna vakuutusyhtiö If korvasi veneilyvahinkoja noin 35 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös veneiden palo- sekä varkaus- ja ilkivaltavahingot lisääntyivät.

Tästäkin kesästä odotetaan veneilyn huippusesonkia kevään vilkkaasti käyneen kaupan perusteella.

Uusien veneilijöiden vahingot johtuvat useimmiten joko virheellisestä tai puutteellisesta navigoinnista tai siitä, ettei kuljettaja tunne venettä riittävän hyvin. Etenkin vesijeteillä sattuvissa vahingoissa korostuu myös riskinotto.

Yleisimpiä ovat erilaiset törmäykset kivikkoon tai karille sekä pohjakosketukset. Eniten vahinkoja sattuu silloin, kun vesillä on ruuhkaa eli tyypillisesti heinäkuisena lauantaina.

– Haasteet navigoinnissa johtavat väylältä ulosajoihin, jolloin ajaudutaan matalikkoihin ja sen myötä kiviin, sanoo Ifin korvauskeskusjohtaja Juha T. Virtanen tiedotteessa.

Virtanen lisää, että veneensä toimintaa tuntematon kippari puolestaan sortuu usein turhan kovaan tilannenopeuteen, rantautuu liian ahtaisiin väleihin tai törmää laituriin tai rantaan kovalla vauhdilla.

– Nämä kaikki aiheuttavat vaaratilanteita oman veneen ja seurueen lisäksi muille venekunnille etenkin vilkkaissa satamissa.

Vesille lähtiessä tärkein turvavaruste on kapteenin riittävät veneilytaidot, Virtanen muistuttaa.

– Mikäli on äskettäin hankkinut ensimmäisen veneen tai kokeilee vuokravenettä, kannattaa varmistaa oma osaaminen esimerkiksi veneily- tai navigaatiokurssilla. hän painottaa.

Ifissä on havaittu, että veneen turvallisuusvälineiden laiminlyönti on valitettavan yleistä. Tämä voi ainakin osin selittyä kokemattomien veneilijöiden tietämättömyydellä.

Viime vuonna voimaan tulleen uuden vesiliikennelain mukaan veneelle pitää aina nimetä päällikkö, joka vastaa kaikkien veneessä olevien turvallisuudesta. Hänen vastuulleen kuuluu esimerkiksi tarkistaa, että mukana ovat pakolliset varusteet eli pelastusliivit, tyhjennysväline kuten äyskäri tai pumppu, airot tai mela sekä moottoriveneissä käsisammutin.

Seitsemän vinkkiä vesille

- Tarkista sääennusteet ennen vesille lähtöä.

- Varmista, että kaikille veneessä olijoille on sopivankokoiset pelastusliivit.

- Ota mukaan merikartta navigointia varten. Joskus tekniikka voi pettää ja plotteri ei toimikaan.

- Varaa veneeseen reilusti polttoainetta, varatankki on hyödyllinen yllättävien tilanteiden varalta.

- Korkkaa vasta perillä. Pienikin määrä alkoholia vaikuttaa veneen ohjaamiseen ja turvallisuuteen.

- Unohda kiire. Varaa matkaan aikaan ja huomioi, että etenkin ruuhkaisina päivinä navigointiin pitää kiinnittää erityistä huomiota.

- Ota venevakuutus. Venevakuutus turvaa veneesi myös laiturissa esimerkiksi myrskyn, varkauden tai tulipalon varalta.

Lähde: If

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut