Kun partiolainen ei pääse leirille, seikkailu löytyy kotikulmilta – Tänä viikonloppuna mukaan pääsevät muutkin

Partio: Piirileiri siirtyi vuodella ja jakautui toimintapisteiksi maakuntaan.

Uudenmaan partiolaiset järjestävät ison tapahtuman, joka koostuu paikallisista aktiviteeteista. Yksi niistä on melonta Tuusulanjärvellä. Kuvituskuva. Timo Pasanen

Jan Pippingsköld

Ensin korona siirsi Uudenmaan partiolaisten ison piirileirin viime kesältä tälle vuodelle. Sitten päätettiin järjestää maakunnallinen partiotapahtuma hajautetusti. Mukaan kutsutaan muitakin kuin partiolaisia, ja eri lippukunnat järjestävät tapahtumassa rasteja kukin omalla alueellaan.

Keravan Korvenpojat -lippukunta on mukana tapahtumassa yhdessä järvenpääläisen lippukunnan kanssa.

– Olemme mukana melontarastilla Järvenpäässä Korvenpoikien lippukunnanjohtaja Hanna Liisanantti kertoo.

Partiopiirin iso tapahtuma toteutuu nyt Seikkailu-Valkaman nimellä. Keski-Uudenmaan lippukunnat järjestävät lukuisa rasteja.

Partiolaisille poikkeusaika on ollut haastavaa, mutta ihan hyvin on Liisanantin mukaan selvitty ainakin Keravalla.

– Pienimmille partiolaisille on aika haastavaa, kun on toimittu etänä. Siitä jää kuitenkin osa partiotoiminnasta pois, lippukunnanjohtaja pohtii.

Partio antaa uusia ihmisiä ja suurta iloa.

Hanna Liisanantti

– Isompien nuorten kanssa pitäisi päästä käytännössä metsään tekemään niitä partiojuttuja, ja sekin on ollut rajoitusten takia vähissä.

– Esimerkiksi viime keväänä oli pitkä jakso, jonka aikana ei voitu järjestää toimintaa, ja sen jälkeenkin osallistujamäärät olivat pieniä rajoitusten takia.

Korvenpojissa ryhmät ovat järjestäneet keväällä omia retkiään. Siihen on rajoituksista huolimatta ollut mahdollisuus. Lippukunnan yhteisiä leirejä ei tälle kesälle ole edes suunniteltu.

– Panostimme suunnitelmissa Valkama-piirileiriin, joka nyt muutti muotoaan toisenlaiseksi tapahtumaksi. Omia leirejä ei ole tänä kesänä.

Takana on nyt puolitoista vuotta toimintaa poikkeuksellisissa oloissa. Jäsenkatoa ei ole kärsitty, mutta pitkä tauko on toki hankala paikka.

– Kyllä jännittää, miten ryhmät käynnistyvät syksyllä. Uskotaan kuitenkin, että päästään taas normaaliin toimintaan.

– Poikkeuksellinen tilanne on vaikeuttanut myös aikuisten rekrytoimista mahdollistamaan lapsille ja nuorille tätä toimintaa.

Partioaikuisille on tilaa ja tehtäviä, ja partioon voi tulla mukaan myös ilman omaa partiotaustaa.

– Ketään ei laiteta ryhmien vetovastuuseen yksin, vaan katsotaan, että on tukea. Huolehditaan, että on paikkaajia, jos tulee esimerkiksi työn takia välttämättömiä poissaoloja.

– Aikuiselle partio antaa tilaisuuden oppia tuntemaan uusia ihmisiä ja kokea suurta iloa, kun on mahdollistamassa lapsille ja nuorille näitä elämyksiä. Ne ovat sellaisia kokemuksia, joita kaupunkilaislapset eivät ehkä muuten saisi. Leirit ja retket luonnossa ovat ihan parasta ainakin minusta, ja samaa sanovat myös nuoret itse, Hanna Liisanantti sanoo.

Partioaikuisista osa on pitkään mukana olleita, osa on ollut lapsena itse partiossa, sitten muualla ja palannut taas omien lasten myötä.

– Itsekin olen aloittanut partiourani lapsena tässä samassa lippukunnassa ja ollut välillä poissa.

Lippukunnan talouteen poikkeusajalla on myös ollut vaikutuksensa.

– Meille tärkeä varainkeruutapahtuma on ollut Naisten kymppi, jossa olemme olleet töissä. Viime vuonna se peruttiin, mutta nyt järjestetään elokuussa.

– Lippukunnalla on tietysti juoksevia kuluja, mutta suurimmat kulut tulevat tapahtumien järjestämisestä.

Seikkailu-Valkama

Seikkailu-Valkama on Uudenmaan Partiopiirin kaikille avoin kesätapahtuma, jossa voi kiertää erilaisia aktiviteettipisteitä ympäri Uudenmaan maakuntaa 9.-13.7.

Pääajankohta on 10.-11.7. eli ensi viikonloppu.

Aktiviteettien joukosta voi valita oman suosikin tai suosikkeja.

Mukaan voi lähteä partioryhmän, perheen tai kaverin kanssa.

Osallistujien ei tarvitse olla partiolaisia, vaan Seikkailu-Valkamalla voi tutustua partioon. Aktiviteetit on suunnattu pääsääntöisesti yli 7-vuotiaille.

Seikkailu korvaa Valkama-piirileirin. Kaikki Valkama-leirille ilmoittautuneet ovat automaattisesti mukana tapahtumassa.

Myös uusia ilmoittautumisia otetaan vastaan tapahtumaan asti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut