Koronatestitulos ja todistus sairastetusta taudista löytyvät pian Omakannasta

EU-alueella pyritään helpottamaan turvallista ja vapaata liikkumista. Arkistokuva. Riitta Ketola
Kaisa Paastela

Kaisa Paastela

EU:n koronatodistus täydentyy. Todistukset koronatestituloksesta ja sairastetusta koronavirustaudista ovat saatavilla Omakannasta 14. heinäkuuta. EU:n koronarokotustodistus on ollut saatavilla Omakannasta 22. kesäkuuta alkaen.

EU:n koronatodistusta voidaan käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. Tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista. Kukin EU-maa voi itse päättää todistuksen mahdollisista muista käyttötarkoituksista.

Henkilön on ennen matkaa selvitettävä, mikä EU:n koronatodistus tarvitaan kohdemaan rajanylitykseen. Rajanylitykseen voi riittää EU:n koronarokotustodistus.

EU:n testitulostodistuksen saa Omakantaan, kun on käynyt koronatestissä ja saanut siitä tuloksen. Todistus näkyy Omakannassa uusimman testituloksen perusteella.

EU:n todistuksen sairastetusta koronavirustaudista saa Omakantaan, kun on sairastanut koronan ja sairastuminen on varmistettu positiivisella PCR-testituloksella. Koronatestejä on kahdenlaisia: PCR-testejä ja pikatestejä (antigeenitesti). Pikatestin tulos ei kelpaa todistamaan sairastettua koronavirustautia.

Kansallisen koronatestausstrategian mukaan Suomesta ulkomaille suuntautuvan matkustamisen takia tehtävät koronatestit toteutetaan pääsääntöisesti yksityisessä terveydenhuollossa. Nämä koronatestit ovat maksullisia.

Suomeen palattaessa tehtävät testit ovat kuitenkin julkisessa terveydenhuollossa maksuttomia.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut