Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koulutussopimus on työpaikoilla suositumpi kuin oppisopimus – hallitus uudistaa syyskuussa oppisopimuksen koulutuskorvauksia

27 prosentissa yrityksistä on ollut ammatillisen oppilaitoksen opiskelijoita koulutussopimuksella. Koulutussopimuksessa ei solmita työsopimusta ja se tehdään tutkinnon osaksi tai sitä pienemmäksi kokonaisuudeksi kerrallaan.

Perinteisempi, työsopimukseen pohjautuva oppisopimus on jäänyt selkeästi jälkeen: se on ollut käytössä vain 20 prosentissa yrityksistä.

– Oppisopimus on erinomainen työkalu, mutta se on hinnoiteltu monen nuoren tavoittamattomiin. Oppisopimusajan palkkaus pitäisi uudistaa, toteaa Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen.

61 prosenttia oppisopimuksella kouluttaneista on saanut koulutuskorvausta. Vain 33 prosenttia on tosin tyytyväisiä korvauksen määrään.

Laki ei mahdollista koulutuskorvausta koulutussopimukseen perustuvassa koulutuksessa, eikä määritä minimiä oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksissa.

Hallitus linjasi huhtikuussa, että oppisopimuskoulutuksen koulutuskorvauksen määräytymisperusteita uudistetaan. Hallitus päättää yksityiskohdista budjettineuvotteluissa syyskuussa.

Yrittäjien mukaan koulutuskorvausjärjestelmä tulisi uudistaa niin, että korvauksen maksaminen on velvoittavaa, jos koulutettavana on ilman ammatillista peruskoulutusta oleva alle 30-vuotias henkilö.

Koulutuskorvauksen on myös oltava suhteessa työantajalta vaadittaviin resursseihin.

– Korvauksen taso voisi olla esimerkiksi 150–500 euroa kuukaudessa. Korkeampi koulutuskorvaus tulisi olla esimerkiksi niissä tapauksissa, joissa oppisopimuskoulutettava kuuluu oppivelvollisuuden piiriin, punnitsee koulutusasioiden asiantuntija Maria Vartiainen.

Nyt 20 prosenttia yrityksistä on kouluttanut oppisopimuksella, mutta 36 prosenttia tekisi niin, mikäli opiskelijan palkkaa porrastettaisiin vastaamaan osaamisen kehittymistä.

Lisäksi 43 prosenttia vastaajista kertoo, että ottaisi oppisopimusopiskelijan yritykseen, jos siihen tarjottaisiin palkkatukea.