Avensiksen katalysaattori vietiin työpäivän aikana parkkihallista Järvenpäässä – Kati Tähti ajoi kotiin korvia huumaavassa metelissä

Katalysaattorit muuttuvat rahaksi niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Arkisto/Aalto Risto

Auli Henriksson

Järvenpääläinen Kati Tähti jätti vuoden 2000 Toyota Avensiksensa Scandicin parkkipaikan yläkerrokseen maanantaiaamuna kuten ennenkin. Kun hän tuli iltapäivällä hieman ennen puolta neljää autolleen, ei autossa näkynyt päällepäin mitään erikoista, mutta kun hän käynnisti auton, meteli oli korvia huumaava.

– Soitin puolisolleni, joka on autojen kanssa harrastanut koko ikänsä, niin arvelimme, että pakoputki on poikki äänestä päätellen. Pikaisesti kurkkasin auton alle, että mitään ei roiku ja uskalsin ajaa kotiin noin kuuden kilometrin matkan. Meteli oli kauhea, mutta selvisin kotiin. Kotona puolisoni totesi, että katalysaattori ja pakoputki on varastettu, luultavasti poikkaistu puukkosahalla tai vastaavalla irti siististi.

Tähti sanoo varkauden aiheuttaneen iso loven kuukauden budjettiin, vaikka osat saatiin edullisesti ja puoliso pystyi tekemään asennuksen.

– Valitettavasti sairaanhoitajan palkka ei ole mikään kovin suuri. Autossa on vain liikennevakuutus, joten se ei mitä luultavammin korvaa yhtään mitään.

Tähti kertoo ensimmäisenä nousseen vihan ja raivon, kun huomasi mitä autolle oli tehty.

– Lopulta myös ahdistus, että joku on käynyt autollani. Varas vähät välittää siitä, että voi tällä varkaudella aiheuttaa sen, ettei perheellä ole esimerkiksi ruokaan varaa, koska auto on pakko saada korjattua tai sitten perhe on pulassa, koska auto on välttämätön. Me onneksi selviämme, kaikki eivät välttämättä pysty autoa heti korjaamaan. Mekin asumme sen verran syrjässä, että täältä ei pääse julkisten varassa töihin. Toki polkupyörällä pääsee, mutta jos pitää esimerkiksi lasta kuskata, niin autoa tarvitsee.

Tähti kertoo heidän perheessään pohditun, millainen liiga näitä varkauksia tekee ja mistä he tulevat.

– Harmittaa, että kukaan ei mitä todennäköisemmin nähnyt mitään, koska katalysaattorin varastaminen on nopeaa, kun tietää mitä tekee ja tietää, mistä autosta sen saa äkkiä irti. Varkaita tuskin saadaan kiinni koskaan. Parkkihalli on yleensä täynnä autoja 24 tunnin paikoilla, joten heidän on myös pitänyt tarkkailla jostakin, milloin on sopiva hetki toimia. Valvontakamera hallissa auttaisi myös asiaa, mutta sitä ei ole, hän toteaa.

Rikosylikomisario Kimmo Hyvärinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta toteaa katalysaattorivarkauksien olevan tämän hetken ilmiön, joka on noin vuoden aikana yleistynyt koko maassa. Mikään kesäsesongin rikos se ei ole, vaan ympärivuotinen ongelma. Vantaalla katalysaattoreita viedään alueella eniten, Hyvinkää ja Järvenpää sekä Kerava tulevat listoilla kauempana perässä. Järvenpäässä oli viime vuonna katalysaattorivarkauksia alle 20, mutta tänä vuonna ensimmäisten kuuden kuukauden jälkeen oltiin jo 20 tapauksessa.

Hyvärinen sanoo olevan hankalaa autoilijan muuten katalysaattorianastuksia estää, kuin sen sijoittelulla näkyvälle paikalle, ja jos mahdollista niin alueelle, jossa on valvontakamerat, mikä monesti on mahdotonta.

Katalysaattorit muuttuvat rahaksi niiden sisältämien jalometallien vuoksi. Laite sisältää esimerkiksi rodiumia, palladiumia ja platinaa. Niitä käytetään taas uusien katalysaattoreiden valmistamiseen.

Katalysaattoreita anastetaan niin kerrostalojen parkkipaikoilta ja yleisiltä paikoilta kuin autokorjaamoistakin.

– Se on röyhkeää toimintaa. Tunkki alle, auto ylös ja akkukäyttöisellä leikkurilla laite irti. Se tapahtuu yhdessä, kahdessa minuutissa, rikoskomisario Leif Malmberg kuvaili Itä-Uudenmaan poliisin tiedotteessa kesäkuussa.

Kuluvan vuoden viiden ensimmäisen kuukauden aikana katalysaattoreita vietiin Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella 12 Volvosta 13 Toyotasta, yhdeksästä Volkswagenista ja kolmesta Audista sekä BMW:stä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut