Tuhannen kierroksen tavoite lähenee: keravalainen Jorma, 72, kiertänyt Tuusulanjärven tänä vuonna jo 733 kertaa – "Pyörä kulkee ja mies sen mukana"

Keravalainen Jorma Pietiläinen, 72, aloitti maaliskuun lopulla hurjalta kuulostavan urakan: hänen tavoitteenaan oli pyöräillä tuhat kertaa Tuusulanjärven ympäri tämän vuoden aikana.

Nyt Pietiläisen pyöräilykausi on noin puolivälissä, ja projekti on hänen mukaansa edennyt paremmin kuin hyvin. Perjantain pyöräilyjen jälkeen hänelle oli kertynyt 733 kierrosta. Kesäkuussa hän ehti pitää viisi päivää vapaata pyöräilyistä.

– Pyörä kulkee ja mies sen mukana, Pietiläinen hehkuttaa.

Aivan pystymetsästä keravalainen ei ole urakkaansa ryhtynyt, sillä hän on elämänsä aikana pyöräillyt satoja tuhansia kilometrejä pääasiassa Suomessa ja Keski-Euroopassa.

Tänä kesänä Pietiläisellä on käytössään yhteistyökumppani Tuusportin toimittama sähköavusteinen polkupyörä. Menopeli on toiminut moitteetta ennakoivan huollon ansiosta.

– Ainoastaan kerran, kierroksella 497, metallinpala rikkoi pistosuojatun renkaan ulko- ja sisäkumin.

Olen nähnyt jokaisen auringonnousun.

Myös Pietiläinen on toiminut moitteetta. Edes paahtava helle ei ole hyydyttänyt liikunnallisen keravalaisen menoa. Hän kertoo lähtevänsä liikkeelle jo aamuvarhain. Aikaisin herätys on ollut vähän ennen kello yhtä yöllä.

– Olen nähnyt jokaisen auringonnousun tänä kesänä. Yksi upeimpia oli juhannusaamun auringonnousu kello 3.30.

Suorituksistaan Jorma Pietiläinen on pitänyt tarkkaa kuntokalenteria. Parhaimpina päivinä pyörän mittariin on tullut 210 kilometriä. Pelkästään toukokuun saldo oli hulppeat 4 830 kilometriä.

Tällä menolla Jorma Pietiläinen laskee saavansa tuhat kierrosta täyteen elokuun lopussa.

Sen jälkeen hän aikoo lähteä viikoksi Luumäelle lomailemaan ja kalastamaan kuhaa.

Loppukesän aikana mies ei kuitenkaan aio levätä laakereillaan. Pyöräilyurakkaa hän ajatteli jatkaa niin pitkälle syksyyn, kuin se vain on kelien puolesta mahdollista.

Hän ynnäilee saavansa täyteen 1 100 kierrosta Tuusulanjärven ympäri tänä vuonna.

– Tämä on ollut aivan mahtavaa, ja reitin varrella on ollut useita kannustajia. Heidän ensimmäinen kysymyksensä on yleensä ollut, että montako kierrosta, Pietiläinen hymyilee.

Uutta asfalttia Tuusulanjärven reitillä

Tuusulanjärveä kiertävät pyöräilijät ovat päässeet nauttimaan uudesta asfaltista, sillä lähes 9 kilometriä järveä kiertävästä noin 21 kilometrin mittaisesta kevyen liikenteen reitistä on saanut uuden päällysteen kesäkuun puolivälin tienoilla.

Järven länsipuolella Paijalantien ja Vanhankyläntien välillä uutta pintaa vedettiin lähes 7,5 kilometriä. Itäpuolella asfalttia saatiin Ainolan liikenneympyrästä Tuusulan rajalle vajaat puolitoista kilometriä.

– Täytyy sanoa, että pinta on nyt aivan viimeisen päälle hyvässä kunnossa. Reitin ehkä vaarallisin osuus, eli 500–600 metrin pätkä Taistelukoulun risteyksestä Järvenpäähän päin jäi kuitenkin uusimatta. Olin yhteydessä ely-keskukseen, jotta asia korjattaisiin, mutta kesälomien vuoksi sitä ei ole vielä saatu tehtyä, Jorma Pietiläinen sanoo.

Myös Koskenmäki Hyrylässä saa Jorma Pietiläisen tietojen mukaan uutta päällystettä vielä tämän kesän aikana.

– Se onkin ollut kuin tilkkutäkki.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut