Taiteen kotitaloon pääsi helteessä jonottamatta

Taide: Keravalainen kerrostalo on taas täynnä taideteoksia. Näyttelyvieras viedään tunnelmasta toiseen. Teoksista valtaosa on uusia.

Viime kesänä jättimenestykseksi noussut Taiteen kotitalo avasi tänäkin kesänä ovensa, tosin suunniteltua myöhemmin. Viime vuoden kaltaista tuntien jonotusta ei viikonloppuna nähty, mutta vieraita oli sisällä koko ajan.

– Kävijämäärät nousevat tasaiseen tahtiin päivä päivältä, mutta viimevuotiselle tasolle on vielä matkaa. Toistaiseksi näyttelyvieraat saavat kuitenkin nauttia siitä, että sisään pääsee jonottamatta, ja sehän on kaikin puolin hyvä asia, tuottaja Laura Jarva sanoo.

– Tykkäsin todella. Näyttelyssä pääsi tunnelmasta toiseen, kun koskaan ei etukäteen tiedä, millainen huoneisto seuraavaksi tulee , keravalainen Tuija Lehto kertoi näyttelykokemuksesta. Kokemus oli viime kesältä, ja niin hieno, että nyt piti ottaa uusiksi.

– Vietetään ensimmäistä lomapäivää, meillä on kesävieras mukana, ja olemme käyneet monessa eri paikassa.

Aamu alkoi upeiden urheiluautojen tapahtumasta, Sipoon Gumbostrandissa oli käyty ja myös Sipoon vanha kirkko nähty.

– Ja nyt ollaan täällä. Tunnelmasta toiseen, se on ollut tämän päivänkin teema.

Purettavan talon muodonmuutos taidenäyttelyksi on Tuija Lehdon mielestä hieno juttu: taiteilijoille tulee tilaa päästä esille, ja kun taloja on lisääkin, syntyy jatkumo.

Taiteen kotitalo on siis purkukuntoinen kerrostalo, joka oli jo viime vuonna taiteilijoiden kotipesänä ollessaan todellinen yleisömenestys. Viime kesänä siellä vieraili 30 000 ihmistä.

Tuottaja Laura Jarva taidetapauksen järjestävästä Purkutaide-kollektiivista puntaroi, että määrä oli mahtava, mutta aivan samanlaista jonotusta ei sentään tälle kesälle toivoisi. Näyttely aukesi viime viikolla, kaksi viikkoa suunniteltua myöhemmin. Viivästykseen oli syynä lupa-asioissa tapahtunut viivytys: näyttely edellytti talon käyttötarkoituksen muutosta, jota ei voinut hakea kukaan muu kuin talon omistava Keravan kaupunki. Nyt se on haettu ja saatu, ja näyttely on auki tiistaista sunnuntaihin kello 10–17 koulujen alkuun asti. Sen jälkeen näyttely on auki viikonloppuisin syyskuun loppuun.

Kahden viikon viivästys varmaan vaikuttaa kävijämäärään.

– Kun kaksi viikkoa meni hukkaan, se varmaan vähensi medianäkyvyyttäkin, Jarva pohtii.

– Nyt, kun rakennettiin ulkopuolelle portaat hätäpoistumistieksi, kerrosta kohti voi olla 15 vierasta kerrallaan sisällä, viime vuonna oli kymmenen, Laura Jarva kertoo.

– Teoksista 85 prosenttia on uusia, muutama viimevuotinen työ on ennallaan. Mukana on uusia teoksia samoilta taiteilijoilta, jotka olivat mukana viime vuonnakin, ja myös muutamia uusia taiteilijoita.

Näyttely on tänäkin vuonna yllätyksiä ja tunnelmasta toiseen siirtymisiä tarjoileva, monipuolinen kokonaisuus. Teoksiin liittyy taiteilijoiden esittelyt, ja he itse kertovat töistään, jos haluavat niitä esitellä.

– Meillä on ollut viime vuonna yksityisopastuksia ryhmille, mutta en tiedä mennäänkö siihen nyt. Teoksissa on paikallaan taiteilijaesittelyt, ja niissä taitelijat kertovat töistään sen mitä itse haluavat.

Teosten joukossa on niin graffiti- ja katutaidetta kuin musiikkia sekä valo- ja videotaidetta.

Vieraat ottaa vastaan talon pihalla Leo Rekola kahvikärryineen. Recafé tarjoaa kahvia, kylmää juotavaa, samana aamuna leivottua pullaa ja vähän vaihdellen muutakin hyvää.

– Talo on hieno juttu, se on tuonut paljon väkeä tänne. Viime vuonna kävijöitä oli niin paljon, että tässä edessä jonotettiin kolmekin tuntia.

Kahvin voimalla jaksoi moni jonottaa, Leo Rekola muistaa. Vaikka nyt on jonotettu hirmuisessa helteessä, kylmää ja kuumaa juotavaa on ostettu melko lailla tasaisesti.

– Tämä on paras mahdollinen kesätyö, tässä tapaa ihmisiä ja saa jutella, Leo Rekola kehuu kesäbisnestään.

Näyttely Keravan Moukarintiellä on avoinna koulujen alkuun asti tiistaista sunnuntaihin kello 10–17.

Elokuun puolivälin jälkeen näyttely on avoinna vain viikonloppuisin ainakin syyskuun loppupuolelle asti.

Pääsyliput näyttelyyn maksavat 6 euroa. Lisäksi tarjolla on niin sanottuja solidaarisuuslippuja, joiden avulla näyttelyyn voi päästä maksutta.

Lipunmyynti sulkeutuu kello 16.

Näyttelytiloissa on maskisuositus.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut