Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Vaikea valvoa, käyttävätkö ulkomaille matkustavat hyväkseen julkisia koronatestejä

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan Suomesta ulkomaille lähtevien matkailijoiden pitäisi hakeutua maksulliseen koronatestiin yksityisen terveydenhuollon puolelle.

Matkailijoillahan testin perusteena eivät ole oireet vaan kohdemaan vaatimus negatiivisesta testituloksesta.

Ylen artikkelinmukaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Husin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen arvioi, että julkisen puolen koronatestiin hakeutumisen syytä on kuitenkin vaikea varmuudella selvittää. Julkisen puolen koronatestiin voi Husissa hakeutua oirekartoituksen perusteella.

– Koronainfektion oireet voivat olla varsin yleisluontoisia. Niiden totuudenmukainen ilmoittaminen on tietysti omantunnon kysymys, Lehtonen toteaa Ylelle.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ministeriön linjaus koskee sekä lomia että työmatkailua.

– Lomamatkoja varten tarvittavista testeistä ihmiset huolehtivat itse ja työmatkoja varten tarvittavista testeistä vastaavat lähtökohtaisesti työnantajat.

Kela ei korvaa matkustamisen mahdollistavia koronatestejä.