Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kun elämä on ollut kuin sahanterä, osaa nauttia pienistä hetkistä

Runot: Leena Markkanen nauttii murrerunojen kirjoittamisesta

Kimalainen pörrää villibasilikassa Leena Markkasen pihalla Tuusulassa. Markkanen katsoo sen lentoa ja sanoo, että kun elämässä on ollut iloa ja surua, niin sitten osaa nauttia tällaisista pienistä hetkistä.

– On ollut surua ja murhetta, iloa ja naurua, elämä on ollut kuin sahanterä.

– Vaikka en minä voi sanoa, että olisin missään pohjalla koskaan ollut, hän täsmentää. Perusasiat ovat olleet kunnossa silloinkin, kun on ollut alamäkeä.

– Myötä- ja vastoinkäymisissä, niin sanotaan vihkikaavassakin ja siihen vastataan, että ”tahdon.”

Leena Markkanen tietää, mistä puhuu. Hän jäi leskeksi vuonna 2015, kun pitkäaikainen elämänkumppani Era menehtyi syöpään. Leena sai mieheltään ohjeeksi, että ”älä jää yksin.” Eikä hän jäänyt. Uusi miesystävä löytyi vajaa vuosi puolison menehtymisen jälkeen. Uuden rakkauden löytymisestä kertova juttu sai otsikokseen ”Kun kaksi leskeä kohtaa, elämään tulee lisää vuosia”.

Toisin kävi.

Kaikki runot kertovat asioista, jotka olen kokenut.

– Jaakko menehtyi sairauskohtaukseen vähän ennen joulua 2018.

Rakkaasta ihmisestä luopuminen ei ole koskaan helppoa, mutta erityisen vaikeaa se on, kun tilanne tulee yllättäen.

– Ennemmin saattohoitoa tehden kuin niin, että poliisi tuo viestin.

Vanha talo ja suuri piha ovat olleet Leena Markkaselle suuri surutyön helpottaja.

– Tekemistä on kokoa ajan, tämä on sellainen loppumaton puuhamaa, Markkanen sanoo pihastaan, joka antaa myös paljon hyötykasveja keittiöön.

– Tiedän, että tästä on ennen pitkää luovuttava. Ikää on 73 vuotta ja kunto rapistuu. Joudun käyttämään paljon ulkopuolista apua.

Leena Markkanen kertoo, ettei ole koskaan kokenut rakkautta ensi silmäyksellä, vaan parisuhteen muodostuminen on hänelle järkiprosessi.

– Mietin millainen toinen ihminen on, mitä hän on tehnyt työkseen, millaiset arvot hänellä on. Yhteiset arvot ovat tärkeät.

Vaikka Markkasella on vahvasti eteenpäin katsova mieli, kirjoittava nainen on nyt kääntynyt katsomaan taaksepäin. Vuosien renkaita -niminen omakustanne on runokirja, joka on tavallaan myös elämäkerta.

– Elämäkertoja on monenlaisia, minun on runomuodossa.

– Kaikki runot ovat asioista, jotka olen kokenut.

Kirjassa on haiku- ja tankarunoja, joiden kirjoittamisessa viehättää niiden kurinalaisuus. Siinä on runoja, joiden säkeissä on loppusointu, ja on muutamassa runossa saanut sijansa myös alkusointujen riimittely.

– Kaikkein mieluisinta on Karjalan murteella kirjoittaminen, murrerunot.

Juuret Karjalassa kuuluvat Markkasen puheessa, murre on säilynyt ja ajatusten pukeminen sanoiksi on helppoa ja luontevaa.

Leena Markkasen kirja on omakustanne, johon kuvituksen ovat tehneet hänen ystävänsä ja tämän tytär.

– Kirjaa voi käyttää vaikka aikuisten värityskirjana.

Kirjaa saa Leena Markkaselta.