Maakuntajärven rannoille hiivitään läheltä ja kaukaa– Meidän Festivaali avaa ovensa sunnuntaina

Musiikki: Meidän Festivaali rantautuu Tuusulanjärviteemalla maakuntajärven rannalle läheltä ja kaukaa. Festivaali järjestetään jo 25:tta kertaa ja useat tilaisuudet on loppuunmyyty.

Meidän Festivaali starttaa viikonloppuna. Useat tilaisuudet on jo myyty loppuun. Meidän Festivaali on palkittu Finland Festivalsin Vuoden Festivaali 2011 -nimikkeellä Sauvo Jylhä

Jutta Halminen

Meidän Festivaalilla 25.–31.7. pääsee elävän taiteen äärelle saleissa, puutarhoissa, kamareissa ja museoissa tänä vuonna jo 25:tta kertaa. Tuusulanjärviteemaisella festivaalilla maakuntajärven rannoille hiivitään läheltä ja kaukaa: paikalle saapuvat Kamus-kvartetin kutsumina muun muassa Glenn Kotche, Tony Buck, Olavi Louhivuori, Lilli Maijala, Olivier Thiery, Mimmit, Matleena Nyman, Lyyti, Marouf Majidi ja monet muut uteliaat tekijät. Useat tilaisuuksista on myyty loppuun, mutta osaan on vielä lippuja saatavilla.

– Hiljainen magneetti, joka vetovoimallaan houkutteli, kokosi ja liimasi yhteen yhden merkittävimmistä taiteilijayhteisöistä kautta aikojen, festivaalin taiteellinen johto Kamus kertoo kesän festivaalin teemasta viitaten Tuusulanjärven ainutkertaiseen historialliseen taiteilijayhteisöön.

– Meidän Festivaali pyrkii omalta osaltaan vaalimaan taiteilijayhteisön henkeä olemalla ennakkoluuloton, moderni, yhteen hiileen puhaltava ja eri taiteenlajeja viljelevä tapahtuma, ja sen lisäksi olemme viime aikoina kysyneet toisiltamme: kuinka olemme onnistuneet Tuusulanjärven vaalimisessa?, Kamus jatkaa.

Tuusulanjärvi yhdistää aluetta, sen historiaa, nykyisyyttä ja tulevaa. Festivaalilla Tuusulanjärveä käsitellään niin kulttuurin kuin ympäristön näkökulmasta. Eteenpäinkatsovuus näkyy festivaalilla muun muassa lukuisina kantaesityksinä: uutta musiikkia kuullaan Lauri Porralta, Tytti Arolalta, Riikka Talvitieltä ja Lauri Supposelta sekä Joonas Kuikalta, Rolf Gustavsonilta ja Aino Tenkaselta.

Järven rantojen entisiä asukkaita muistetaan muun muassa Joonas Kokkosen 100- vuotisjuhlalla Järvenpään kirkossa sekä Aino Sibeliuksen 150-vuotissyntymäpäivälle omistetussa konsertissa Ainolassa. Kesän 2021 Meidän Festivaali on kolmas Kamuksen suunnittelema Meidän Festivaali ja toinen pandemia-aikana järjestetty Meidän Festivaali.

– Meret, järvet, joet ja vesi ovat olleet meille valtavan inspiroivia elementtejä hahmotellessamme tämän kesän festivaalia, Kamus kertoo.

Meret, järvet, joet ja vesi ovat olleet inspiroivia elementtejä.

Kansainvälisiä vierailuita on valmisteltu huolellisesti. Rumpalit Glenn Kotche ja Tony Buck saapuvat saattamaan päätökseen viime vuonna jazzrumpali Olavi Louhivuoren kanssa etänä avatun Immediate Music -projektin. Kotche on lisäksi mukana ohjelmistossa niin solistina, kamarimuusikkona kuin säveltäjänä sekä On Fillmore -duokokoonpanossaan yhdessä kontrabasisti Darin Grayn kanssa. Festivaalilla on myös koko viikon kestävä kansainvälinen residenssi, jonka osanottajat ovat Suomesta, Isosta-Britanniasta sekä Ranskasta.

Brittiohjaaja Josephine Burtonin johdolla residenssiryhmä tutkii viikon aikana eurooppalaista identiteettiä ja tarttuu haastaviin kysymyksiin mm. vapaasta liikkuvuudesta, jonka puuttumisesta olemme kaikki saaneet maistiaisen viime kuukausina. He työstävät Burtonin johdolla viikossa ikivanhan Aeneid-legendan ympärille näistä teemoista erittäin ajankohtaisen esityksen, joka koetaan festivaalin päätöspäivänä 31. heinäkuuta.

Ulkomaanvahvistuksina festivaalin kamarimusiikkikokoonpanoissa nähdään ja kuullaan myös amsterdamilaistunutta alttoviulisti Lilli Maijalaa sekä ranskalaista kontrabasistia Olivier Thieryä. Festivaalilla on tehty pitkäjänteistä työtä kansainvälisten vieraiden saamiseksi kesän ohjelmaan.

– Meidän Festivaali ilman kansainvälisiä näkökulmia toista kesää peräkkäin olisi ollut hurja pettymys, ja terveysturvallisuus edellä on tässäkin mentyfestivaalin toiminnanjohtaja Petra Piiroinen.

Meidän Festivaalin isoimmalle lavalle Järvenpää-talon Sibelius salissa nousee lastemusiikkiyhtye Mimmit.

Uutuuskonseptina festivaalilla ovat kaksi Mukavasti-konserttia, joissa kussakin kuullaan vain yksi, noin puolen tunnin mittainen kamarimusiikkiteos. Lyhyt konsertti on keskittynyt irtiotto kiireiselle ja lisäksi konserteissa varmistetaan mahdollisimman mukava oleskelu: yleisö saa vapaasti istua, seistä, makoilla tai liikkua konserttitilassa.

– Toivomme, että näihin konsertteihin löytävät kaikki ne, joille ajatus tunnin istumisesta paikallaan pimeässä salissa jotakuinkin liikkumatta musiikkia kuunnellen on syystä tai toisesta ulottumattomissa oleva idea, Piiroinen sanoo.

Meidän Festivaali konsertoi Järvenpää-talolla, Järvenpään taidemuseolla, Järvenpään kirkolla, Ainolassa, Suvirannan puutarhassa, Kallio-Kuninkalassa, Halosenniemessä, Krapin Pajalla ja Tuusulan kirkossa 25.–31. heinäkuuta. Tautiturvallisuudesta on huolehdittu tarkasti ja konsertteihin on saatavilla hyvin rajallinen määrä lippuja, jotta turvalliset etäisyydet voidaan säilyttää. Festivaalin sisätapahtumissa pidetään maskia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut