Nuoria ja nuoria aikuisia patistetaan rokotukseen

Korona: Hyvinkäällä ja Keravalla 12–19-vuotiaiden rokotekattavuus on korkeampi kuin koko maassa.

Ensimmäisen rokotteen ottamista heti kun se on mahdollista pidetään tärkeänä, koska toinen rokote suositellaan annettavan 12 viikkoa ensimmäisen jälkeen. Minna Lyytinen

Sirpa Repo

Alle 30-vuotiaiden rokotekattavuus kohenee alueella pikkuhiljaa. Mitä nuoremmasta ikäryhmästä on kyse, sitä pienempi osa on ottanut ensimmäisen rokotteen Keusoten alueella ja Keravalla.

Keravalla avattiin viime keskiviikkona rokotuspiste, johon pääsee ilman ajanvarausta saamaan ensimmäisen koronarokotuksen.

– Tämä näyttää toimivan. Meillä on käynyt siellä rokotuksessa hyvin alle 30-vuotiaita. Aiemmin tämän ikäiset kävivät huonosti rokotuksessa, Keravan kaupungin terveydenhuollon esimies Kirsi Buddas kertoo.

Hän muistuttaa, että on tärkeää, että ensimmäinen rokote käydään ottamassa, jotta toinen pystytään antamaan myöhemmin.

Keusoten alueella ei tällä hetkellä pääse ensimmäiseen rokotukseen ilman ajanvarausta.

Buddas ei usko, että nuoret olisivat sen rokotevastaisempia kuin muun ikäiset.

Moni nuori saattaa ajatella, ettei rokotuksella ole niin kiire.

Hän miettii, että kesäaika on hankala. Nuorten rokotusaikojen varaaminen aukesi kesäkuussa, jolloin se on voinut jäädä huomaamatta.

Buddas uumoilee, että moni nuori saattaa ajatella, ettei rokotuksella ole niin kiire.

– Jos rokotustahti olisi ollut ripeämpi, olisi neljättä korona-aaltoa saatu hillittyä, Buddas sanoo.

– Koronavirusta tulee esiintymään jatkossakin. Ne, jotka eivät ota rokotusta, tulevat todennäköisesti saamaan tartunnan jossakin vaiheessa, Keusotessa tartuntataudeista vastaava lääkäri Paula Kosonen muistuttaa.

Keusoten kunnista Pornaisissa on THL:n rokotusrekisterin mukaan alhaisin rokotekattavuus kaikissa alle 30-vuotiaiden ikäryhmissä.

Nuorimmassa 12–19-vuotiaiden ikäryhmässä se on noin 16 prosenttia. Alueen korkein on reilut 27 prosenttia, joka on Hyvinkään lukema.

20–24-vuotiaiden ryhmässä rokotekattavuus on Pornaisissa 41 prosenttia. Keusoten korkein prosentti on Hyvinkään 53.

25–29-vuotiaissa Pornaisten prosentti on noin 42. Tässäkin ikäryhmässä Hyvinkäällä on Keusoten alueen korkein lukema. Siellä rokotekattavuus on lähes 58 prosenttia.

Keravalla nuorimman ikäryhmän rokotekattavuus on 31 prosenttia, 20–24-vuotiaiden osalta lähes 55 ja 25–29-vuotiaissa reilut 57 prosenttia.

– Suosittelen, että ajanvarauksen tehneet hakevat rokotteen vuorollaan ja ne, jotka eivät ole varanneet vielä ensimmäistäkään rokotusaikaa vaikka olisivat oikeutettuja siihen, varaisivat ajan, Keusoten Kosonen korostaa.

Koko maassa lähes 26 prosenttia 12–19-vuotiaista on ottanut ensimmäisen rokotteen. 20–24-vuotiaissa prosentti on noin 56 ja 25–29-vuotiaissa reilut 58.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut