Koronarokotteen ja punkkirokotteen ottamisen välillä ei tarvita enää varoaikaa – "Rokote ennen kesälomareissua on fiksua terveyskäyttäytymistä"

Tuusulalaiset Olavi ja Seija Aalto ottivat TBE-rokotteen rokotebussissa Järvenpäässä. Opiskelija Eemeli Mikkola kertoi, miksi rokotesuoja kannattaa olla kunnossa. Jouko Tuomas-Kettunen

Jouko Tuomas-Kettunen

Rokotebussi on poistanut monelta kansalaiselta mahdollisen rokotepelon, kertoivat sairaanhoitaja Ida Jyrä ja opiskelija Eemeli Mikkola, kun bussi pysähtyi Järvenpäähän.

Ajoittain bussiin oli jopa pientä jonoa.

– Tarvittaessa rokotamme myös tuossa ulkona.

Rokotebussissa voi käydä rokottautumassa ilman ajanvarausta tai lääkärin lähetettä. Rokotebussi on tunnettu erityisesti TBE-rokotteesta, joka kansan suussa tunnetaan punkkirokoteena.

Suomen Rokotepalvelu Oy:n toimitusjohtaja Olivia Kuusinen kertoo, että paljon keskustelua herättänyt koronarokotteen varoaika on nyt poistettu.

Keväällä THL:n suositus oli, että koronarokotteen ja muiden rokotusten välillä pidetään 7-14 vuorokauden varoaika, mutta nyt koronarokotteita on annettu satoja miljoonia annoksia ja käyttökokemusta on kertynyt jo niin paljon, että varoaikaa ei enää tarvita.

TBE-rokotteen ja koronarokotteen voi siis ottaa esimerkiksi saman viikon aikana.

Asiantuntijalääkäri, Suomen Rokotepalvelun toiminnasta vastaava lääkäri Jukka Vakkila muistuttaa suomalaisia TBE-rokotteen merkityksestä ennen kesälomamatkailua. Myös kotimaan matkalla voi kohdata terveysriskejä, joita vastaan yleisen rokotusohjelman rokotteet eivät suojaa.

TBE eli puutiaisaivotulehdus on kasvava ongelma myös Suomessa. Se on viruksen aiheuttama vakava tauti, johon ei ole parantavaa hoitoa.

TBE:tä vastaan voi kuitenkin tehokkaasti suojautua rokottautumalla. Edes päivittäinen punkkitarkastus ei suojaa taudilta, sillä TBE-virus siirtyy punkin syljestä ihmiseen jopa minuuteissa.

Jukka Vakkila huomauttaa, että riittävästä rokotesuojasta huolehtiminen ennen kesälomareissua on fiksua terveyskäyttäytymistä ja voi säästää turhilta murheilta,

Rokotebussi pysähtyy Keravan Puuvalonaukiolla maanantaina 26.7. kello 12–14 ja maanantaina 2.8. kello 12–14.30 sekä Tuusulassa K-supermarket Hyrrän pihalla torstaina 5.8. kello 14–18. Järvenpäässä bussi pysähtyy jälleen lauantaina 14.8 kello 10–14.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut