Mies ajoi poliisia karkuun lähes 200 kilometrin tuntivauhtia ja ammuskeli ilmakiväärillä – hovioikeus hylkäsi miehen valituksen pitkästä syytelistasta

Kuvituskuva. Ari Peltonen

Nalle Nieminen

Helsingin hovioikeus antoi tiistaina 27.7. tuomionsa vaaran aiheuttamisesta ja lievästä vahingonteosta Järvenpäässä.

Vuonna 1984 syntyneelle miehelle luettiin Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 27.3.2018 alun perin yhteensä kymmenen syytettä, joista kolme lopulta hylättiin.

Miehen syyksi luettiin huumausaineen käyttörikos, rattijuopumus, kaksi törkeää liikenneturvallisuuden vaarantamista, kaksi kulkuneuvon kuljettamista oikeudetta sekä vaaran aiheuttaminen, tekovälineenään ilmakivääri.

Mies tuomittiin 50 päiväksi vankeuteen, joko menettämään valtiolle ilmakiväärinsä tai omaisuuden sijasta sen arvo 1 000 euroa, ja korvaamaan järvenpääläiselle asunto-osakeyhtiölle 101,30 euroa. Kyseinen korvaussumma jäi miehen maksettavaksi, vaikka itse syyte lievästä vahingonteosta hylättiin sen vanhentumisen vuoksi.

Muut kaksi hylättyä syytettä, toinen törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja toinen kulkuneuvon kuljettamisesta oikeudetta, hylättiin, sillä kuljettajaa ei kyetty tunnistamaan varmuudella.

Mies oli vuoden 2018 tammikuussa ajanut lievää ylinopeutta Lahelantiellä huumausaineiden vaikutuksen alaisena, kun poliisi oli suorittanut nopeusvalvontaa tiellä. Mies oli ajanut Hyrylän pienemmillä teillä jopa yli 90 kilometrin tuntivauhtia ja lopulta jäänyt poliisin haaviin Järvenpääntien kiertoliittymän liikenteen sulkemisen seurauksena.

Mies ohitti ajonsa aikana myös kaksi koulua Kirkkotiellä 80 kilometrin tuntivauhdilla. Tapahtuma-aikaan satoi lunta ja tienpinta oli jäinen, sekä lisäksi liikenne oli vilkasta kyseiseen aikaan.

Saman vuoden huhtikuussa mies oli ampunut talonsa ikkunasta ainakin kymmenen laukausta ilmakiväärillä Järvenpäässä. Yksi luoti oli osunut puuhun puolen metrin päähän kadulla olleesta kävelijästä. Vastaavasti yksi luoti oli osunut asunto-osakeyhtiön omistamaan ulkovalaisimeen, jonka käräjäoikeus määräsi miehen korvattavaksi kyseisen syytteen hylkäämisestä huolimatta.

Toinen törkeä liikenneturvallisuuden vaarantaminen tapahtui lähes tasan vuoden päästä edellisestä rikoksesta huhtikuussa 2019, kun mies oli vilkkaana sunnuntai-iltapäivänä ajanut moottoripyörällä Lahdenväylää Mäntsälästä etelään päin jopa yli 190 kilometrin tuntinopeudella. Mies ohitti tapahtuma-aikaan muuta liikennettä vaarallisesti muun muassa ajamalla kahden auton välistä ja ohittamalla vasemmalla kaistalla ajaneita autoja vasemman pientareen kautta. Hän pysähtyi ajettuaan pois moottoritieltä Haarajoen liittymästä.

Sekä vuoden 2018 että 2019 huhtikuussa mies ajoi ilman ajo-oikeutta.

Mies teki rikokset – lukuun ottamatta ilmakiväärillä ampumista – ennen kuin hänet oli aikaisemmin tuomittu Kanta-Hämeen, Tuusulan sekä Itä-Uudenmaan käräjäoikeuksissa ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Tämän vuoksi tuomiot otettiin huomioon alentavina seikkoina rangaistuksessa, ja miehelle koitui täten vain 50 päivää vankeutta.

Käräjäoikeuden käsittelyn jälkeen mies valitti hovioikeuteen vaatien, että syyte vaaran aiheuttamisesta ilmakiväärillä sekä rikoksentekovälineen menettämisvaatimus hylätään. Lisäksi hän vaati, että vaatimus korvauksesta asunto-osakeyhtiölle hylätään, ja että aikaisemmat tuomiot käräjäoikeuksilta katsotaan yhteensä riittäväksi seuraamukseksi teoista.

Hovioikeus tutki perusteet jatkokäsittelyluvan myöntämiselle niitä löytämättä. Täten käräjäoikeuden ratkaisu jää pysyväksi.

Kommentoi

Mainos: Estateguru Finland Oy

Kolme syytä harkita yrityslainan ottamista

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut