Keravan kaupunki: tonttijohtojen saneeraukset kannattaa ennakoida

Vesijohtoputkista tulee pitää huolta. Kuvituskuva. Sauvo Jylhä

Pientalo- ja kerrostalotontilla sijaitseva rakennus saa vesijohtovetensä kaupungin runkovesijohdosta omaa tonttivesijohtoaan pitkin. Jätevedet ja hulevedet puolestaan poistuvat tontilta tonttiviemäreitä pitkin kaupungin runkoviemäreihin.

Näiden tonttijohtojen- ja viemäreiden kunto ja korjaaminen on tontin omistajan vastuulla. Kiireellisesti tehtyjen kalliiden korjausten välttämiseksi johdoista ja viemäreistä kannattaa pitää hyvää huolta ja suunnitella saneeraukset ajoissa.

– Vanhat ja huonokuntoiset tonttivesijohdot voivat vuotaa vesijohtovettä ympäristöön aiheuttaen maan vettymistä ja jopa vesijohtoveden paineen tippumisen kiinteistössä, kertoo vesihuoltoinsinööri Sophia Zolas.

Myös rasva tai muut viemäriin kuulumattomat aineet ja esineet aiheuttavat tukoksia, joiden seurauksena jätevesi voi nousta lattiakaivosta kiinteistön lattialle tai levitä halkeaman kautta ympäristöön.

– Tällöin käsissä on kallis vahinko, jonka aiheuttamia korjauskustannuksia vakuutuskaan ei välttämättä korvaa. Turhat kustannukset voi välttää ennakoimalla ja saneeraamalla vanhat putket ajoissa, Zolas jatkaa.

Tonttijohtojen käyttöikä on noin 30–50 vuotta käytetyistä materiaaleista, rakennustavasta ja maaperästä riippuen.

– Omien tonttijohtojen ja -viemärien sijainti, ikä ja kunto kannattaa selvittää jo hyvissä ajoin. Samalla kannattaa myös tarkistaa, mihin hulevedet on johdettu, Zolas vinkkaa.

Keravan vesihuolto suosittelee sekaviemäröidyille kiinteistöille liittymistä kaupungin aluesaneerausten yhteydessä kadulle rakennettavaan uuteen hulevesiviemäriin, koska salaoja- ja hulevedet tulee erotella jätevesistä ja johtaa kaupungin hulevesijärjestelmään.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut