Alkoholi iskee maksaan – turvallista alkoholinkäytön rajaa vaikea asettaa

Hellekesänä alkoholia on saattanut kulua huomaamatta yllättävän paljon, jos sitä on nauttinut jonojuomana. Arkisto/Sirpa Repo

Sirpa Repo

Runsaalla päivittäisellä alkoholinkäytöllä on monia haittavaikutuksia maksan toiminnalle. Maksa rasvoittuu jo muutaman viikon runsaan alkoholinkäytön seurauksena. Pidempään jatkunut juominen voi johtaa maksan pysyvään vaurioitumiseen.

Jos kesälomalla janojuomana on ollut alkoholi, alkoholia on tullut helposti nautittua yli viisi annosta päivässä.

– Rasvoittunut maksa palautuu, kun alkoholin käyttö loppuu. Rasva häviää maksasta jopa kahdessa viikossa, kertoo Munuais- ja maksaliiton tiedotteessa gastroenterologian erikoislääkäri, dosentti Fredrik Åberg HUS Vatsakeskuksesta.

Turvallista alkoholin käytön rajaa on vaikea asettaa, koska alkoholin maksalle aiheuttama haittaa riippuu muun muassa sukupuolesta, perintötekijöistä, ylipainosta, tupakoinnista ja muista sairauksista.

Turvallista alkoholinkäytön rajaa on vaikea asettaa, koska alkoholin maksalle aiheuttama haitta riippuu muun muassa perintötekijöistä ja sukupuolesta. Arkisto/Johanna Erjonsalo

Jo yksittäinen humalaan johtava juominen aiheuttaa mittavia muutoksia elimistöön ja ennen kaikkea maksan rasva-aineenvaihduntaan.

Maksa rasvoittuu jo muutaman viikon runsaan alkoholinkäytön seurauksena.

Jos alkoholinkäyttö jatkuu pidempään, rasvamaksa voi edetä rasvamaksatulehdukseksi eli steatohepatiitiksi. Maksaan voi myös kehittyä fibroosia ja myöhemmin maksakirroosi.

– Sairaalahoitoa vaativassa alkoholihepatiitissa henkilö on yleensä käyttänyt alkoholia runsaasti useamman kuukauden tai vuoden ajan. Erityisen alttiilla henkilöllä alkoholihepatiitti voi kehittyä jo vähäisemmällä ja lyhyemmällä alkoholinkäytöllä, Åberg muistuttaa.

Alkoholin aiheuttama haimatulehdus vaatii yleensä useamman vuoden runsaan juomisen. Lyhyempikin intensiivinen ryyppykausi voi kuitenkin johtaa äkilliseen haimatulehdukseen.

Ylipainoon tai diabetekseen liittyvässä rasvamaksataudissa maksa on herkempi alkoholin haitallisille vaikutuksille. Jo vähäinen alkoholinkäyttö voi aiheuttaa rasvamaksatulehduksen kehittymisen.

– Kesän muutaman viikon runsaan alkoholinkäytön riskinä on, että se ei lopukaan loman loputtua. On tärkeää tunnistaa vaikeus laittaa korkki kiinni. Apua lopettamiseen kannattaa hakea ajoissa, kehottaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut