Espanjansiruetanan hävittämiseen tarvitaan kuntalaisten apua – toimi näin

Luonto: Espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallinen. Tuusulassa niitä on eritoten Jokelassa ja Hyrylässä.

Sateita tulossa ja etanat lähdössä liikenteeseen? Jos kohtaat haitallisiin vieraslajeihin kuuluvan espanjansiruetanan, hävitä se ja ilmoita havainnostasi ympäristökeskuksen vieraslajikyselyyn. Pidetään yhdessä huolta Tuusulan ympäristöstä hävittämällä haitalliset siruetanat, kehottaa kunta tiedotteessaan.

Ongelmalliset haitallisiin vieraslajeihin kuuluvat espanjansiruetanat ovat tuttu näky etenkin Tuusulan Jokelassa ja Hyrylässä. Espanjansiruetana on viljelyksille ja kaupunkiluonnolle erittäin haitallinen. Ne tuhoavat nopeasti puutarhan istutuksia ja viljelysten satoa.

Etanoiden torjumiseksi esiintymisalueet kannattaa pitää kasvillisuudesta matalana ja siistiä pois mahdolliset piilo- ja talvehtimispaikat kuten risukasat. Siruetanoiden hävitykseen tarvitaan niin kunnan kuin asukkaidenkin toimia.

Paras aika kerätä etanoita on iltamyöhästä aamuhämärään, jolloin etanat liikkuvat aktiivisimmin. Kostea ja sateinen sää on etanoiden mieleen. Espanjansiruetana tyypillisesti esiintyy joukoittain – yhden löytyessä lähistöllä liikkuu yleensä muitakin.

Tunnistat espanjansiruetanan seuraavista tuntomerkeistä: se kasvaa 7–14 cm:n pituiseksi, väritys voi vaihdella oranssinpunaruskean ja ruskean sävyistä melkein mustaan, nuorilla etanoilla voi olla tummia pitkittäisjuovia kyljissä, hengitysaukko on kilven puolivälin etupuolella, selkä on harjaton ja kupera, päältä häntäpää on pyöreäreunainen ja jalan reunassa on tummat pystyviivat.

Espanjansiruetana sekoitetaan helposti harmittomaan ukkoetanaan, joka kuuluu maamme alkuperäiseen lajistoon.

– Varmistathan ennen löytämäsi etanan hävittämistä, että kyseessä ei ole ukkoetana, Tuusulan kunta muistuttaa.

Tuusulan kunta on asentanut kesän 2021 ajaksi etanaroskiksia espanjansiruetanoiden suurimmille esiintymäalueille helpottamaan siruetanoiden hävittämistä. Roskikset ovat osa kuluvan vuoden osallistuvan budjetoinnin Eroon siruetanoista -projektin toteutusta. Roskisten lisäksi projektissa on toteutettu aluekohtaisia etanatalkoita yhdessä asukkaiden kanssa ja jaettu tietoa siruetanoiden haitallisuudesta ja niiden hävittämistavoista.

Astiat on tarkoitettu vain kuolleita etanoita sisältäville pusseille ja purkeille, ei muulle roskalle. Etanoita ei saa tuoda etanaroskiksiin lasipurkeissa. Roskiksista huolehtii Tuusulan kunnan viherpalvelut.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kerää havaintoja Tuusulan alueilla esiintyvistä vieraslajeista kuten espanjansiruetanoista. Käy merkitsemässä omat havaintosi Vieraslajien paikannuspalveluun.

Havaintoja kerätään myös yleisimmistä ja leviämiskyvyltään voimakkaista kasvilajeihin lukeutuvista vieraslajeista kuten jättiputkista, jättipalsamista ja ruttojuuresta.

Lisätietoja vieraslajeista ja niiden tunnistamisesta löydät Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen Vieraslajit-sivulta sekä vieraslajit.fi -osoitteesta.

Lisää aiheesta:

Kaupunki kannustaa etanatalkoisiin

Espanjansiruetanat vielä harvinaisia Kellokoskella – Jokelassa paha tilanne

Keravalla on menossa hurja taistelu "tappajaetanoita" vastaan, mutta kaupunki ei innostu torjunta-aineen käytöstä – "Niitä on ihan valtavasti ja ne ovat jo 50 metrin päässä puutarhasta"

Jokelassa jättietanoita kerätään ja keitetään talkoilla – aktiivi: "Viimeksi keräsimme viisi ämpärillistä, yhteen ämpäriin mahtuu 700 etanaa"

Etanaroskisten sijainnit Tuusulassa:

Hirvenojantie 22, Jokela

Tikuntekijäntien ja Tehtaantien risteys, Jokela

Sollentunanpolun ja Poutapolun risteys, Hyrylä

Suopurontien ja Multatien risteys, Hyrylä

Koulutie 22, Kellokoski

Siilintie 5, lajittelupisteen vieressä, Riihikallio

Sointulantie, lajittelupisteen ja urheilukentän vieressä, Lahela

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut