Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Roosa Virtalainen jatkaa vaarinsa Kirjavaaria Järvenpäässä

Kun Roosa Virtalainen, 29, oli lapsi, hänen lähipiiristään löytyi yksi henkilö, kenen syntymäpäivälahjaa ei tarvinnut arvailla: pappa. Häneltä tuli aina kova paketti, jonka sisään oli kääritty kirja. Vuosien saatossa kirjalahjat synnyttivät rakkauden kirjoihin ja lukemiseen.

Virtalaisen pappa, Arto Luode, työskenteli 1980-luvulta saakka Järvenpäässä toimineessa Karin kirja -nimisessä antikvariaatissa. Kun liikkeen omistaja jäi eläkkeelle vuonna 2015, Luode osti Karin kirjan kirjavaraston. Keväällä 2016 Arto Luode avasi Kirjavaarin uudessa paikassa Sibeliuksenkadulla.

Virtalainen oli mukana alusta saakka auttelemassa, pakkaili kirjoja, siivosi ja lomitti. Vuoden 2018 lopusta alkoi hidas siirtymä kohti tilannetta, jossa Roosa Virtalainen ottaisi koko antikvariaatin toiminnan vastuulleen.

Sibeliuksenkadun tiloissa tapahtui viime vuosina isoja muutoksia. Ensin iso Perhelän kortteli purettiin naapurista. Se hiljensi jonkin verran asiakasvirtoja. Sitten tuli korona.

– Hiljaisimpana päivänä liikkeessä saattoi käydä yksi asiakas päivän aikana, Virtalainen kertoo.

Nuorelle yrittäjälle heräsi epäily, pystyisikö hän sittenkään ottamaan kontolleen koko kokonaisuutta.

Kirja on palannut takaisin ja on trendikästä lukea.

– Pikkuhiljaa alkoi kypsyä ajatus kirjojen verkkokaupasta.

Viime vuonna loppuvuodesta Virtalainen löysi pienemmän varastotilan Kansakoulunkadulta, kerrostalon alimmasta kerroksesta läheltä keskustaa.

– Tässä tilassa houkutteli keskustan läheisyys ja sijainti katutasossa. Tila on pienempi ja helpompi ylläpitää.

Nyt antikvariaatti toimii pääasiassa verkkokauppana. Jos asiakas haluaa tulla noutamaan kirjoja tai tutkimaan kokoelmia, Virtalainen on paikalla erikseen sopimuksen mukaan.

– Ajatuksena on, että joskus tulevaisuudessa voisi olla vakituinen päivä tai pari kuukaudessa, jolloin liike olisi auki.

Syyskuusta alkaen Virtalaisen pitää kiireisenä toisenlaiset kuviot, kun hänelle syntyy esikoisvauva. Virtalainen ei vielä tiedä, millaiseksi arki vauvan kanssa yrittäjänä tulee muotoutumaan.

– Aika näyttää, missä muodossa Kirjavaarin toiminta tulee jatkumaan, mutta tärkeintä on, että se tulee jatkumaan. Moni ei tiedä, että Kirjavaari on yhä olemassa, yrittäjä tietää.

Kirjavaarin kokoelmista löytyy tällä hetkellä arviolta 20 000 teosta. Tällä hetkellä Virtalainen joutuu punnitsemaan tarkasti, mitä hän pystyy ostamaan, silllä jokainen hyllymillimetri on tarkasti käytössä.

– Enemmänkin toivoisin, että ihmiset ostaisivat näitä jo olemassa olevia teoksia.

Tulevaisuudessa Virtalainen haaveilee uusien suurempien tilojen ohella jonkinlaisesta paikallishistoriateoksia sisältävästä kokoelmasta.

– Sellaiseen kirjallisuuteen olen huomannut löytyvän kiinnostusta tältä alueelta.

Arvokkaampiin teoksiin lukeutuvat myös harvinaisemmat aihealueet, kuten rajatietoteokset sekä ammattikirjallisuus.

Vaikka kivijalka-antikvariaatit alkavat olla katoamassa oleva luonnonvara, Virtalainen luottaa kirjan vahvaan asemaan.

– Kirjoille tulee ehdottomasti aina löytymään oma kuluttajakuntansa. Kirja on palannut takaisin ja on trendikästä lukea. Myös kirjojen keräily on tulossa takaisin.