Tuusulanjärven osavaluma-alueilta on löydetty kymmenittäin vesiensuojeluun sopivia kohteita – kunnostustyöt aloitettiin Mäyränojalta

Vaikka Tuusulanjärven kuntoa on viime vuosikymmeninä kohennettu monin keinoin, järvi on yhä liian rehevä.

– Yksi Tuusulanjärven rehevöitymisen keskeisistä syistä on, että 92 neliökilometrin valuma-alueelta järveen päätyy kaksi kertaa niin paljon ravinteita kuin se kestää, ympäristösuunnittelija Janne Heikkinen toteaa.

Järven paraneminen on hidasta. Pohjalle varastoituneet ravinteet aiheuttavat yhä sisäistä kuormitusta ja lisäksi järven rehevyyttä ylläpitää hajakuormitus.

– Liiallisesta ravinnekuormituksesta ja rehevyydestä kertoo, että sinileväkukintoja esiintyy yhä. Niiden runsaus ja kesto ovat kuitenkin pienentyneet. Aiemmin sinilevät nousivat pintaan jo juhannuksena, nyt vasta heinäkuun puolivälissä, ympäristösuunnittelija Jaana Hietala selvittää.

Nyt hajakuormitusta ryhdytään – on ryhdytty – vähentämään. Mäyränojalle, Hankkijanojalle ja Piiliojalle on laadittu vesiensuojelun yleissuunnitelmat.

– Näiltä Tuusulanjärven osavaluma-alueilta on löydetty kymmenittäin vesiensuojeluun sopivia kohteita, joita toteutetaan seuraavien vuosien aikana.

Nykyistä ravinnekuormaa Tuusulanjärvi ei kestä.

Ensimmäisenä on vuorossa Mäyränojan valuma-alue, jonka kunnostusta Maa- ja metsätalousministeriö tukee 70 000 eurolla.

– Eriksnäsintien varrella, Puolmatkan alueella sijaitsevien kosteikkojen kunnostus ja laajennus on juuri alkanut, suunnittelija Juha Siekkinen Kosteikkomaailmasta kertoo. Nykyisiä altaita laajennetaan, uoman mutkittelua lisätään ja virtaamaa hidastetaan pienin pohjakynnyksin. Samalla uudelta kevyen liikenteen väylältä näkyvää maisema paranee.

Ensi vuonna pääuomaan rakennetaan tulvatasanteita, joiden tehtävänä on pidättää ravinteita ja vähentää alavien peltoalueiden tulvimista.

Myös Mattilan alueen läpi virtaavan Piiliojan peltoalueille suunnitellaan tulvatasanteita ja Hankkijanojan alueelle pieniä kosteikkoja. Nämä toteutetaan ensi vuonna Uudenmaan Ely-keskuksen 120 000 euron avustuksella.  

Lisäksi Tuusulanjärven valuma-alueella tutkitaan maatalouden uusia vesiensuojelukeinoja.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut