Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koiranomistaja, nyt tarkkana metsässä! Nämä sienet ovat koiralle vaarallisia – jopa kuolema uhkaa

Suomessa on useita koiralle vaarallisia sieniä. Perussääntö on, että jos sieni on ihmiselle myrkyllinen, se on myrkyllinen myös koiralle.

Koiralle vaarallisia myrkkysieniä Suomessa ovat punakärpässieni, ruskokärpässieni, pantterikärpässieni, valkoinen kärpässieni, kavalakärpässieni, suippumyrkkyseitikki ja korvasieni.

Koiralle myrkylliset sienet voivat aiheuttaa vatsavaivoja ja muita myrkytyksen oireita. Pahimmillaan myrkytys voi johtaa koiran menehtymiseen. Jo pelkästään sienen nuoleminen voi aiheuttaa koiralle myrkytyksen oireita.

Sienten aiheuttamat myrkytykset koirilla ovat suhteellisen harvinaisia. Suurin osa koirista ei syö metsästä löytämiään sieniä.

Yleisimpiä myrkytyksen oireita ovat oksentelu ja ripuli. Jotkut oireet voivat ilmetä vasta muutaman päivän kuluttua.

Muun muassa suippumyrkkyseitikki aiheuttaa koiralle munuaisvaurioita. Niiden oireet saattavat näkyä vasta usean päivän kuluttua sienen syömisestä, jolloin munuaisvaurio voi olla ehtinyt edetä jo hyvinkin vakavaksi.

Lue myös: Sienimyrkytys vie kymmeniä sairaalaan vuodessa – Myrkytystietokeskukseenkin tulee sienistä satoja puheluja