Kasikymppisenäkin tatamille – seniorinyrkkeily pitää notkeana ja kasvattaa lihaskuntoa, samalla muistikin paranee

Eeva Hyttinen ohjaa syyskuussa alkavaa seniorinyrkkeilyä. Jorma Lehmus toivoo olkapäävamman kuntoutuvan syksyn aikana niin, että nyrkkeilyharjoituksiin voi palata. Auli Henriksson

Auli Henriksson

Tuusulan nyrkkeilyseura käynnistää syyskuun alussa seniorikuntonyrkkeilyn. Ohjaaja Eeva Hyttinen kertoo kuntonyrkkeilyn sopivan kaikenikäisille. Mitään alaikärajaa ei olla asetettu eikä eläkeläiskorttia tarvitse esittää, vaan Hyttinen sanoo kaikkien, jotka mieltävät itsensä senioreiksi, voivan tulla mukaan. Harjoitukset myös sopivat kaikille kuntotasosta riippumatta.

– Harjoituksissa lyödään nyrkkeilysäkkiä ja tehdään tasapainoa sekä liikkuvuutta kehittäviä harjoituksia, kontaktia ei oteta, Hyttinen kuvailee.

Hyttinen mainitsee kuntonyrkkeilyn tekevän hyvää niska- ja hartiaseudulle. Myös lihaskunto kasvaa ja tasapaino paranee, kaikki seniori-ikäisille tärkeitä hyötyjä arkeen.

Seuran harjoittelutilat ovat isot, ja tunneille mahtuu käytännössä niin paljon kuin on tulijoita. Tiukempien koronarajoitusten aikana harjoituksissa on ollut 10 henkeä kerrallaan.

– Koska tila on iso, voidaan pitää etäisyydet ja porrastaa tekemisiä. Harjoitusten tekeminen muovautuu ryhmän mukaan.

Varusteiksi riittää alkuun sisäliikuntavaatteet ja sisätossut.

Kokeilin minä potkunyrkkeilyäkin, mutta potkaisin isovarpaan poikki.

Jorma Lehmus

– Tatamin pinta on pehmeä ja siinä on hyvä tehdä harjoituksia paljainkin jaloin.

Seuralta saa tunnille käyttöön nyrkkeilyhanskat, mutta toki omatkin voi hankkia.

Hyttinen kertoo seurassa tarjottavan seniorinyrkkeilyä nyt ensimmäistä kertaa. Kimmoke tuli Etelä-Suomen liikunta ja urheilu ry:n järjestämästä senioriliikunnan koulutuksesta. Tuusulalaisseurassa on tähän asti ollut tunteja aikuisille ja lapsille.

– Koulutuksessa kuuli muiden seurojen kokemuksia senioritunneista ja siitä, että vaikka kuntonyrkkeilyssä mennään kunto edellä, niin ikääntyneelle harrastuksen sosiaalinen puoli on tärkeää, porukkaan kuulumisen tunne korostuu.

Jorma Lehmus, 82, löysi kuntonyrkkeilyn nähdessään harjoituksia kuntosalilla käydessään.

– Katselin ja se näytti mielenkiintoiselta. Kysyin vetäjältä, miten tämänikäinen, voisiko tulla potkunyrkkeilemään, muistelee silloin 77-vuotias Lehmus.

Vetäjä neuvoi menemään ensin kuntonyrkkeilyn alkeiskurssille, jonne hän meni ja innostui.

– Kokeilin minä potkunyrkkeilyäkin, mutta potkaisin isovarpaan poikki, hän nauraa.

Nyrkkeilyssä Lehmusta viehättää sen monipuolisuus ja hyödyt, jotka siitä ovat ihan konkreettisesti seuranneet.

– Nyrkkeily pitää notkeana ja reaktionopeus kehittyy. Pitkien sarjojen opettelu on parantanut muistiakin. Harjoitusten alkulämmittelyt ovat yleensä raskaimmat, hän toteaa.

Seniorinyrkkeily sopii hänen mielestään kaikille, joilla kädet ovat terveet.

– Harjoituksissa saa tehdä liikkeitä omaan tahtiin, eikä täällä kukaan naura toiselle, hän kannustaa.

Lehmus on harrastanut liikuntaa monipuolisesti nuoresta asti, ja liikunnallinen elämäntapa on jatkunut eläkkeellä. Omia lajeja ovat olleet muun muassa hiihto, pyöräily, purjehdus ja kuntosali nyrkkeilyn lisäksi. Nyt on pakollinen tauko nyrkkeilystä remonttihommissa aiheutuneen olkapäävamman vuoksi, mutta vuodenvaihteen jälkeen hän arvelee olevansa taas iskukunnossa.

Eläkeläisten kuntonyrkkeily alkaa 2.9. Tunnit aina torstaisin kello 10–11. Ilmoittautumiset tuusny@gmail.com. Lisätietoja seuran verkkosivuilta: www.tuusulannyrkkeilyseura.fi.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut