Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilma-akrobatiaa Narikan väelle – Verna Laine leijaili sadunomaisessa ja jännittävässä esityksessä

Esperi Narikassa vietettiin perjantaina hieman tavallista jännittävämpi iltapäivä. Näyttelijä ja ilma-akrobaatti Verna Laine johdatti noin 20 hengen seurueen lähipuistoon paljain jaloin, lyhdyn kanssa tietä näyttäen.

– Saimme ikimuistoisen päivän. Jännitystä oli ilmassa jo, kun mietittiin alkaako satamaan, kun jo kerran aikaisemmin esitystä oli jouduttu siirtämään. Kun esitys oli käynnissä, jännitettiin, pysyykö akrobatiakeijukainen köyden varassa temppuja tehdessään, ja pysyihän hän, kuvailee tunnelmia Narikan yksikönpäällikkö Mervi Natri.

Yleisössä oli Narikan asukkaita ja ohjaajia. Esitys oli räätälöity juuri Narikkaan sopivaksi, mukana oli myös mimiikkaa ja kuvakerrontaa.

– Kivasti oli huomioitu se, että meidän asukkaat kommunikoivat eri tavoin. Kaikki keskittyivät esitykseen ja väliaplodeja tuli tasaisin väliajoin. Heti kuultiin kommentteja, jos joku asia esityksessä tuntui erityisen hienolta ja upealta. Asukkaat kuvailivat näkemäänsä rohkeaksi ja sadunomaiseksi. Esityksen jälkeenkin on vielä keskusteltu mitä nähtiin ja koettiin, Natri kertoo.

Narikka tarjoaa asumis-, tilapäishoito- ja päivätoimintapalvelujan kehitysvammaisille. Arkeen kuuluvat retket ja vierailut lähikohteisiin, mutta koronarajoitusten vuoksi vierailut ovat olleet vähissä.

– Olemme pyrkineet järjestämään aktiivisuutta muilla tavoin. Toiminta on erittäin tärkeää ja olemme katsoneet mikä on mahdollista, emme niinkään jääneet miettimään mitä kaikkea ei voi tehdä. Meillä oli juuri pihatalkoot ja omaa pihamaata voidaan hyödyntää monin tavoin. Ulkoilua ja lenkkeilyä on ollut aina. Kaikenlainen toiminta on tärkeää, ja odotamme aikaa, että saamme elää elämänmakuista elämää täällä taas.

Erityisesti live-esitykset, joissa voidaan yhdessä jakaa hetki taiteen äärellä, osuvat johonkin ihmisyyden ytimeen.

Verna Laine

Narikassa on nyt pitkäaikaisessa asumisessa 25 henkilöä. Päivätoimintaan osallistuu noin 10-15 asukasta, mikä on koronatilanteen vuoksi normaalia pienempi.

– Keväällä saimme uudet tilat Uudenmaantiellä päivätoiminnan käyttöön ja odotamme milloin voimme osallistua Järvenpään keskustan tapahtumiin ja käydä vaikka kirjastossa.

Lähipuistossa nähty Tuntematon valtakunta – An Unknow Realm yhdistää teatteria ja ilma-akrobatiaa. Innoituksen esitykseen ovat antaneet niin sadut, myytit kuin muistotkin, kertoo Laine. Teoksen alkuperäinen konsepti on luotu Laineen opiskellessa Taideyliopiston Teatterikorkeakoulussa.

– Sovitin alkuperäistä versiota kesäpäivään ja kohdelleryhmälle sopivaksi versioksi, jossa esityksellinen osa sisälsi aerial bungee -ilmatanssia. Konseptin idea on tarkastella, miten yleisölle tarjotaan matka tai retki esitykseen, mitkä osaset luovat tunteen siitä, että hän voi turvallisesti havainnoida teosta ja olla sen äärellä. Esityksellinen osio oli ikäänkuin kurkistus jonkin tuntemattoman sadun tai muiston kohtaukseen.

Laine toteaa pitävänsä erityisen tärkeänä nyt koronan aikana, että taide ja kulttuuri on saavutettavaa kaikenlaisille erilaisille yleisöille.

– Erityisesti live-esitykset, joissa voidaan yhdessä jakaa hetki taiteen äärellä, osuvat johonkin ihmisyyden ytimeen ja sillä on potentiaalia saada meidät ihmiset näkemään, kokemaan, ajattelemaan tai tuntemaan toisin tai jotakin uutta, hän miettii.

Laine on teatteritaiteen maisteri ja opiskellut alaa myös Isossa-Britanniassa ja USA:ssa. TeaKin maisteriopinnoista hän valmistui 2020.

– Valmistuin siis koronan aikana ja kuuluin niihin onnekkaisiin, joilla oli heti valmistumisen jälkeen produktiokohtainen työsopimus ja pedagogisen pätevyyden ansiosta myös mahdollisuus opetustöihin. Kesän aikana olen toiminut apurahataiteilijana Taiteen edeistämiskeskuksen korona-apurahan ja Taiteiden kesä -hankkeen rahoittamana. Olen lisäksi osallistunut esiintyjänä muun muassa Vuosaari21 tapahtumasarjan avaustapahtumaan sekä tehnyt opetustöitä ilmatanssin ja -akrobatian parissa.

Esitys oli osa Kulta ry:n ja Suomen Kulttuurirahaston Taiteiden kesä -hanketta.