Korona runnoi tapahtuma-alaa: liikevaihto tippui ja kannattavuus romahti yli 70 prosentilla alan yrityksistä

Tutkimuksen mukaan koronakriisi on heijastunut ennen kaikkea messujen ja kongressien järjestämiseen sekä ohjelmatoimistoihin ja manageripalveluihin. Arkisto/Tuire Punkki

Sirpa Repo

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan selvityksen mukaan korona runnoi tapahtuma-alaa rankalla kädellä. Yritysten liikevaihto tippui ja kannattavuus romahti yli 70 prosentilla alan yrityksistä.

Etlan tutkimusjohtaja Jyrki Ali-Yrkön ja tutkija Mika Pajarisen tänään julkaistussa Tapahtuma-alan rooli Suomen taloudessa -tutkimuksessa selviää, että korona on vaikuttanut yrityksiin vaihtelevasti.

Lähes joka neljännen yrityksen liikevaihto romahti 50 prosenttia tai sitä enemmän. Kuitenkin liki kolmannes alan yrityksistä pystyi vähintään säilyttämään vuoden 2019 liikevaihtonsa ja osa jopa hieman kasvattamaan sitä.

Jyrki Ali-Yrkön ja Mika Pajarisen laskelmat perustuen Asiakastiedon, Tilastokeskuksen ja Vainun aineistoihin. Etla

Tapahtuma-alalla toimi vuonna 2019 liki 10 000 yritystä, jotka työllistivät arviolta 15 000–20 000 henkilöä.

Koronan vuoksi kärsijöitä ovat viime vuonna olleet muun muassa konsertit, teatterit, urheiluottelut, konferenssit ja messut. Tutkimuksen mukaan koronakriisi on heijastunut ennen kaikkea messujen ja kongressien järjestämiseen sekä ohjelmatoimistoihin ja manageripalveluihin.

Vähimmin vaurioin vaikuttaisivat selvinneen varauspalvelut ja urheilutoiminta.

Tapahtuma-alan kannattavuus romahti, ja liikevoitto putosi peräti 65 prosenttia. Kannattavuus aleni valtaosalla eli 72 prosentilla alan yrityksistä. Puolella yrityksistä vuoden 2020 tulos jäi vain neljäsosaan verrattuna edellisvuoden tasoon.

Osa yrityksistä kykeni toki myös säilyttämään kannattavuutensa tai jopa kasvattamaan sitä.

– Vaikuttaisi siltä, että alan yritykset eivät ole koronakriisissä pystyneet alentamaan kustannuksiaan samassa suhteessa kuin liikevaihto on pienentynyt. Valtion tarjoamat mahdolliset rahalliset avustukset ja muut kustannustuet eivät ole kokonaan kompensoineet kysynnän laskua koronakriisissä, toteaa tutkimusjohtaja Ali-Yrkkö.

Nuorten yritysten joukossa suuret muutokset sekä negatiiviseen että positiiviseen suuntaan ovat olleet todennäköisempiä kuin jo pidempään markkinoilla toimineissa yrityksissä.

Yritysten kokoluokan suhteen ei havaittu merkittäviä eroja.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa on voitu tarkastella vain alalla jatkaneita yrityksiä. Tutkijat huomauttavat, että koronakriisin vaikutukset koko tapahtuma-alaan ovat todennäköisesti vielä nyt arvioituakin suuremmat.

Kommentoi

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut