Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

"Poisheittohetkellä jopa puolet olisi vielä syötävää” – näin monen euron arvosta kotitaloudet heittävät ruokaa roskiin

Kotitalouksissa syntyy eniten ruokahävikkiä kaikista ruokaketjun vaiheista.

Suomalaiset heittävät Luonnonvarakeskuksen (Luke) arvioiden mukaan pois ruokaa noin 500 miljoonan euron arvosta vuodessa. Kotitalouksissa hävikin määrä on arviolta 107–137 miljoonaa kiloa joka vuosi. Henkeä kohden se on noin 25 kiloa.

Ruokahävikin määrää voi olla vaikea hahmottaa, koska hävikkiä kertyy yleensä kotona vähitellen ja pienissä erissä. Luke arvioi, että kotitalouksien ostamasta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy roskiin.

– Ruokahävikki on turhaa jätettä, jonka synty voidaan välttää esimerkiksi valmistamalla tai säilyttämällä ruoka toisin. Useimmiten ruoasta, josta uhkaa tulla hävikkiä, saa tehtyä uusia, hyviä annoksia, sanoo tiedotteessa Luken erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri.

Hän neuvoo, että hävikkireseptiikkaa löytyy varsin helposti netistä. Katajajuuren mukaan hävikin vähentämisessä on kyse on lähinnä suunnitelmallisuuden lisäämisestä, viitseliäisyydestä ja ruoan kunnioittamisesta.

– Lisäksi parasta ennen -elintarvikkeita käsitellään usein kuin viimeisen käyttöpäivän tuotteita. Poisheittohetkellä jopa puolet ruoasta olisi vielä syötävää, kertoo Katajajuuri.

Ruokahävikkilaskuri, joka julkaistiin viime keväänä, pyrkii herättelemään kuluttajia huomaamaan oman hävikkinsä. Sitä kautta laskuri voi vaikuttaa tapoihin ja tottumuksiin, koska laskuri tekee hävikistä helpommin hahmotettavan. Hävikistä tulee myös mitattavissa oleva ilmiö.

Kotitalouksien käyttöön tarkoitetun laskurin taustalla on Luonnonvarakeskuksen tutkimustieto. Laskuri on kehitetty yhteistyössä Pauligin kanssa. Ruokahävikkilaskurilla on tähän mennessä ollut 45 000 käyttäjää.

Ruokahävikkilaskurin avulla voi arvioida, paljonko kotonasi syntyy ruokahävikkiä vuositasolla. Samalla saa arvion syntyvän hävikin rahallisesta arvosta, hävikin aiheuttamasta hiilijalanjäljestä. Näitä lukuja voi verrata suomalaisten kotitalouksien vastaaviin keskimääräisiin lukuihin.

Valtakunnallista Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna 13.–19. syyskuuta. Yhdeksättä kertaa vietettävän viikon tarkoituksena on nostaa ruoan arvostusta ja lisätä kotitalouksien tietoutta hävikin vähentämisen tärkeydestä.

Lue myös: Miljoonia litroja viemäriin joka vuosi – Moni ei hoksaa suosikkijuomaa ruokahävikiksi, vaikka senkin valmistus vaatii rutkasti luonnonvaroja