Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hymy tarttuu maskin takaa

Päivähoito: Lapset ovat tottuneet siihen, että aikuisilla on maskit.

– Kun hymyilen maskin takana, tartutan sen hymyn kuitenkin lapseen, sanoo varhaiskasvatuksen opettaja Laura Kallio-Uddman tuusulalaisesta Lahelan tertun päiväkodista. Vaikka lapsi ei aikuisen huulia maskin takaa näe, hymy välittyy silmistä.

– Nyt oikein korostuu, miten tarkkoja lapset ovat huomaamaan asioita, päiväkodin johtaja Anita Tanttu sanoo.

– Ja kun kulmat kurtistuvat, sekin huomataan.

Tanttu, Kallio-Uddman ja varhaiskasvatuksen opettaja Tiina Eskelinen ovat havainneet, että äänenpainot ja se, miten asioita sanotaan, ovat nyt erityisen tärkeitä.

Päiväkodin aikuisilla on sisällä oltaessa maski kasvoilla.

Päiväkodin pienten ryhmissä on lapsia, jotka ovat syntyneet korona-aikana tai juuri ennen koronaa. He ovat nähneet paljon aikuisia maskien kanssa ja päiväkodin väen havaintojen mukaan ovat myös tottuneet näkemään maskeja. Ne eivät kummastuta.

Korona-aika on vaikuttanut ryhmien yhteiseen toimintaan.

Anita Tanttu

– Sen asian suhteen ei ole ollut mitään ongelmia. Kukaan ei ole pelännyt tai vierastanut, Eskelinen ja Kallio-Uddman kertovat.

Isommat, ennen korona-aikaa päiväkodissa aloittaneet tottuivat myös aikuisten maskin käyttöön.

– Ehkä yhden kerran joku on ihmetellyt mikä tämä on ja tullut kokeilemaan tai ottamaan maskia pois, Eskelinen kertoo.

– Tutustuminen oli ulkona, ja voitiin olla ilman maskeja. Kun sitten lapset aloittivat päiväkodissa ja näkivät minut maskin kanssa, ei kukaan ihmetellyt, Kallio-Uddman sanoo.

Hauskoja tilanteita kyllä sattuu.

– Joskus kun leikitään kotia ja joku lapsista tuo ruokaa tai kahvia maistettavaksi, hän saattaa sanoa, että ota maski pois. Silloin täytyy vain sanoa, että tämä on sellainen ihmemaski, jonka kanssa voi syödä.

Päiväkodin aikuiset siis käyttävät maskia silloin kun ollaan sisällä. Lahelan tertun päiväkodissa ollaan paljon myös ulkona ja käytetään oman pihan lisäksi ympäristön maastoja. Retkeillään ja ollaan ulkona, tutustutaan luontoon ja opitaan siitä.

- On ihanaa, kun on turvalliset maastot, Tiina Eskelinen kehuu.

– Lasten kanssa puhutaan todella paljon, ja lauletaan myös. Se on maskin kanssa raskaampaa.

– Leikitään ja tehdään asioita niin kuin muulloinkin, Eskelinen ja Kallio-Uddman sanovat.

– Päiväkodin yhteisiin juttuihin korona on vaikuttanut paljonkin: eri ryhmien yhteisiä tilanteita ei sisällä voi pitää. ulkona voidaan järjestää, Tanttu kertoo.

- ienten vanhempainilta on tarkoitus pitää ulkona niin kuin viime syksynäkin pidettiin, ettei tarvitse olla Teamsissa.

Päiväkodin aikuisten merkitys perheille on kasvanut korona-aikana.

– Me voimme olla monelle melkein ainoat kontaktit, kun koronan takia ei ole voitu olla ystävien ja sukulaisten kanssa, Tiina Eskelinen pohtii.

Toisaalta päiväkodin aikuisten ja lasten huoltajien kontaktit ovat vähentyneet nekin. Ennen nähtiin eteisessä, nyt ulko-ovet ovat kiinni, huoltaja tuo lapsen ovelle ja hänet otetaan siinä vastaan. Aikuisten kontakti jää lyhyeksi.

– Pienten ryhmissä voidaan tulla perhe kerrallaan eteiseen.

Pienten ryhmissä lapset ovatkin tosi pikkuisia, 1–2-vuotiaita.

Pöpöjen pääsyä päiväkotiin koetetaan estää monin keinoin. Toivotaan, että se oma unilelu saisi olla aina päiväkodissa. Jos rakas nalle matkustaa kodin ja päiväkodin väliä, huoltajia pyydetään pesemään se usein. Lelupäiviä ei nyt pidetä.

– Lasten poissaolot voivat olla nyt pidempiä, kun kotona pitää olla herkemmin ja pidempään toipumassa. Kaiken kaikkiaan nyt ollaan hyvin tarkkoja sairastamisten suhteen. Noudatetaan Keusoten ohjeita, Tanttu kertoo.

Käytännön kokemuksia korona-ajasta ja maskeista on siis jo runsaasti, mutta tutkijoilla on vielä selvitettävää. Toistaiseksi ei tutkimuksia kasvomaskien vaikutuksesta lapsen ja aikuisen vuorovaikutukseen ole varhaiskasvatuksen ammattijulkaisuissa näkynyt.