Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

15000 rokotetta vanhenee ensi viikolla – Hus aloittaa kolmannen koronarokotuskierroksen, vaikkei asetus ole vielä voimassa

rok

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus aloittaa kolmannen rokotekierroksen jo nyt, vaikka sen mahdollistava asetus ei ole vielä voimassa. Asiasta päätti Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä.

Syynä kolmansien rokotteiden antamiseen on hävikin ehkäisy: Husin apteekin varastossa on 15 000 Modernan koronavirusrokotetta, joiden viimeinen käyttöpäivä on 22. syyskuuta eli ensi keskiviikkona.

– Kolmannen rokotuskierroksen käynnistäminen ennen asetuksen voimaan tuloa on poikkeuksellista, mutta katsoimme, että rokotteiden vanheneminen on riittävä peruste tähän ratkaisuun. Olemme olleet yhteydessä sosiaali- ja terveysministeriöön ja saaneet suullisen luvan, kertoo alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Jari Petäjä tiedotteessa.

Kolmas rokotusannos annetaan niille immuunipuutteisille henkilöille, jotka pystytään tavoittamaan käytettävissä olevassa ajassa. Lisäksi rokotteita annetaan koronaviruspotilaita hoitavalle sote-henkilöstölle, jotka saivat rokotteen ensimmäiset annokset kolmen viikon väliajalla vuoden alussa.

Hus-alueen 12 vuotta täyttäneistä ensimmäisen rokotteen on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastojen mukaan saanut noin 73 prosenttia ja toisen annoksen 59 prosenttia.

Tämä kuva kertoo pysäyttävästi, miten paljon enemmän koronaa on rokottamattomilla kuin rokotetuilla – Yhä harvempi testi on positiivinen

Hus kertoo tehneensä aktiivisesti töitä, jotta vanhenemassa olevat rokotteet saataisiin annettua ensimmäisinä ja toisina rokotusannoksina.

Husissa toivotaan pikaista päätöstä kolmannen rokotuskierroksen aloittamisesta, jotta rokotuksia voidaan tämän rokote-erän käytön jälkeen jatkaa. Rokotteiden saatavuus on Uudellamaalla erinomainen eli nyt tehty päätös ei hidasta alueen asukkaiden ensimmäisiä tai toisia rokoteannoksia.

Immuunipuolusteisten rokotuksista tiedottavat tarkemmin kunnat, samoin kuin oman sote-henkilöstönsä rokotuksista. Hus rokottaa omaa henkiökuntaansa.

Muokattu 17.9.2021 kello 9.04: Lisätty tieto rokottamisen työnjaosta.

Lasten koronatartunnat lisääntyneet syksyn aikana – Hus: Alle 12-vuotiaiden rokotukset eivät ajankohtaisia