Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jukka Pihlainen on seurannut Jokelan laulujoutsenia tiiviisti 7 vuotta – kuvia on kertynyt jo kymmeniä tuhansia

Kymmeniä tuhansia laulujoutsenkuvia ja 50 videota jo pelkästään tänä kesänä siitä, kun joutsenet ylittävät suojatien Jokelan Opintiellä. Viiden kilometrin päässä Jokelasta, Nurmijärven Nukarilla asuva Jukka Pihlainen innostui aikanaan Jokelan keskustassa pesivistä joutsenista niin, että hän on kuvannut pääosin niitä jo seitsemän vuoden ajan.

– Minusta on erikoista, että laulujoutsenet ovat taajamassa keskellä ihmisvilinää ja käyttävät suojatietä tien ylittäessään.

– Vaikka olen seurannut niitä pitkään, niin kyllä ne jaksavat kiinnostaa. Uskon, että kuvaan niitä loppuelämäni, sillä haluan saada niistä aina vaan parempia kuvia ja videoita. Haaveena on, että voisin tehdä kirjan Jokelan laulujoutsenista, hän paljastaa.

Jokelassa on viime vuosina pesinyt kaksi joutsenparia, ja niille on annettu nimetkin. Sulo ja Sylvi -nimisinä tunnetun Jokelan keskustan joutsenparin koiras kuoli todennäköisesti vuonna 2018 törmättyään voimajohtoon.

Pihlaisen seuraama keskustan joutsenpari ei kulje hänen puheissaan nimillä.

– On mahdollista, että toinen vanhemmista joutsenista on sama, joka on ollut Jokelassa aikaisemminkin, hän miettii.

Aikaa menee yhteen reissuun 2–3 tuntia.

Pihlainen on huhtikuun alusta saakka käynyt Jokelassa keskimäärin muutaman kerran viikossa ikuistamassa joutsenten Opintien ylityksen suojatietä pitkin.

– Aikaa menee yhteen reissuun 2–3 tuntia. Vaikka olen oppinut niiden aikataulun, olen pyrkinyt olemaan tuntia ennen paikalla.

Joutsenet ylittävät Opintien Nukarintien risteyksen tuntumassa.

– Niillä on pesä Kaarteenrannan lammella ja sieltä ne tulevat ensin Jokelan VPK:n edessä olevalle ns. Pesulanlammelle, josta matka jatkuu koulun lammelle iltaisin. Ne palaavat samaa reittiä pesälammelle aamuisin.

Pihlainen kuulee jo kaukaa äänestä, milloin joutsenet ovat lähdössä liikkeelle pesälammelta. Hän asettuu joka kerta samaan paikkaan kuvaamaan joutsenten suojatien ylityksen ja hänellä on aina päällä sama maastopuku.

Pihlainen uskookin, että joutsenet tunnistavat hänet ja siksi hän saa kuvata niitä rauhassa.

– Ne ovat tottuneet minuun, eivätkä yleensä kiinnitä minuun mitään huomiota suojatietä ylittäessään. Pääsen niistä 1–1,5 metrin päähän, mutta yleensä pysyttelen kauempana, enkä häiritse niitä.

Opintien suojatie ei suinkaan ole ainoa paikka, jossa Pihlainen on joutsenia ikuistanut. Hän on seurannut muun muassa myös niiden pesän rakentamista, poikasten ruokintaa ja lentoharjoituksia.

Joutsenten suojatien ylittämisestä on tullut nyt epäsäännöllisempää ja kohta se loppuu kokonaan, kun joutsenen poikaset oppivat lentämään.

– Ne ovat tehneet nyt kolmen kuukauden iän saavutettuaan lentoharjoituksia koulun lammella. Kovin pitkiä ilmalentoja en vielä ole nähnyt, mutta siellä ne harjoittelevat lentämistä sekä maalla että vedessä.

Lokakuussa joutsenet lähtevät muuttomatkalle eteläiselle Itämerelle, Pohjanmerelle tai Saksaan.

– Jotkut laulujoutsenet saattavat jäädä talveksi Suomeen, jos löytyy sulaa vettä, tietää Pihlainen.

Juttua muokattu 20.9.2021 klo 12.40: Korjattu tieto joutsenten liikkeistä pesälammen ja koulukeskuksen lammen välillä.