Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Yhteisten asioiden hoitoa

Kauan sitten, kun kävin koulua, historian ja yhteiskuntaopin tunnilla opetettiin, että politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Korona-ajan alussa se hetken olikin sitä. Poliitikot hikoilivat kasaan konsteja, joilla torjuttaisiin kulkutautia, josta lääkäritkään eivät tienneet kovin paljon. Siinä tuoksinassa unohdettiin pelata politiikkaa, kisailla valta-asemista ja valmistautua seuraaviin vaaleihin. Oli hätä.

Poliittiset kommentaattorit taisivat turhautua, kun kukaan ei päästellyt meheviä letkautuksia, eikä mistään saanut raavittua kokoon arvailua ryhmien välisistä tai niiden sisäisistä ristiriidoista, tulevista voimasuhteista tai muusta poliittisesti kiihottavasta.

Kommentaattorit joutuivat odottamaan aikaa parempaa. Ja kas, pian politikointi syttyikin.

Päivystävät kommentaattorit, vai mitä analysaattoreita lienevätkään, hihkuivat hurmioituneina: politiikka on palannut politiikkaan.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitoa. Nyt hihkuttiin, että yhteisten asioiden hoito on palannut yhteisten asioiden hoitoon. Eihän se tarkoita mitään!

Ei niin.

Ei yhteisten asioiden hoito politiikkaan palannutkaan, vaan päinvastoin sen haluaa moni häätää matkoihinsa. Sitten pääsee pelaamaan politikointia.

Politikointi palasi politiikkaan heti, kun koronahätä vähän hellitti. Tai siihen totuttiin.

Onneksi vaalit tulivat ja menivät, vaalikiima haihtui hiljaksiin.

Sen jälkeen yhteisten asioiden hoito saa taas hiipiä takaisin politiikkaan, ainakin vähän johonkin nurkkaan. Sitten saamme jokainen jotakin: poliittisesti kiihottavista asioista kiinnostuneet saavat pohtia niitä ja yhteisistä asioista kiinnostuneet keskittyä niihin.

Ai niin, sitten tulevat seuraavat vaalit. Mutta ehkä niiden jälkeen?