Keravalainen Satu Pursiainen räppää häpeilemättä mielenterveysongelmista – taustalla rankkaa koulukiusaamista ja kodittomuus

Koko koulu alkoi kiusata Satu Pursiaista kotibileistä lähteneen huhun seurauksena. Lopulta Pursiainen ei käynyt 8. eikä 9. luokkaa. Sanna Sarenius

Sanna Sarenius

Keravalaisen Satu Pursiaisen, 42, paniikkihäiriö ja ahdistus ovat rajoittaneet hänen elämäänsä niin paljon, että hän ei pahimmillaan pystynyt edes käymään kaupassa.

Tällä hetkellä Pursiainen on valmis antamaan omiin kokemuksiin perustuvien rap-sanoitustensa kautta äänen kaikille mielenterveysongelmista kärsiville sekä ihmisille, joilla on syystä tai toisesta vaikeaa.

Pursiaisen viimeisin kappale Ikuiset arvet on hänelle kaikkein merkityksellisin. Kappaleen musiikkivideo on kuvattu purkutaidetta edustavan Taiteen kotitalon mustavalkoisessa huoneessa. Samasta huoneesta Keravan Ahjossa alkoi naisen tarina. Hän nimittäin syntyi kyseiseen taloon.

– Mustavalkoinen huone oli meidän perheen lastenhuone, hän kertoo.

Pursiainen on viisilapsisen perheen keskimmäinen lapsi, ainoa tyttö.

Isä sairastui nelikymppisenä vakavasti ja menetti työkykynsä. Äiti on kuuro. Rahasta oli puutetta, mutta perheellä oli edes toisensa.

Neljä kuukautta olin kodittomana.

Alkoi yläaste.

– Yksien kotibileiden jälkeen minusta lähti liikkeelle huhu, jonka seurauksena koko koulu alkoi kiusaamaan minua.

Lopulta hän ei enää pystynyt menemään kouluun. Pitkän prosessin jälkeen hänet erotettiin koulusta. Peruskoulu jäi kesken.

Kiusaamisesta seurasi myöhemmin monenlaisia ongelmia. Pursiainen meni töihin hampurilaisravintolaan, jossa hän alkoi ihmetellä kummallisia olotiloja kesken työpäivän. Hän ei esimeriksi pystynyt nielemään.

– Lopulta sain diagnoosin paniikkihäiriö. En suostunut uskomaan sitä, joten heitin lääkereseptin pois.

21-vuotiaana hänelle syntyi vauva. Eräänä päivänä tuore äiti ihmetteli, kun vauva ei tuntunut miltään. Peilistä katsoi vieras ihminen. Päässä kaikui pakkoajatuksia. Pursiainen otti vauvan ja meni vanhempiensa luokse keskellä yötä. Myöhemmin terapiassa kävi ilmi, että kyseessä oli ollut lapsivuodepsykoosi.

Syntyi toinen lapsi. Sama painajainen toistui. Painoa tuli kahdessa kuukaudessa 30 kiloa. Pursiainen ei pystynyt menemään edes kauppaan. Hän oli 15 vuotta työtön. Autokoulu jäi kesken kaksi kertaa.

– Kun mieli voi huonosti, yhtään mikään päästä varpaisiin ei toimi.

Edessä oli elämän vaikein päätös. Molemmat lapset muuttivat iseilleen.

Pursiainen täytti valtavan tyhjiön juomalla. Humalassa ei ahdistanut niin paljon. Muutama vuosi meni rillutellessa.

– Neljä kuukautta olin kodittomana.

Eräällä Helsingin reissullaan Pursiainen tapasi nyt 10-vuotiaan tyttärensä, kolmannen lapsensa, isän. Raskauden puolessa välissä tapahtui ihme.

– Tikkurilan psykiatrisen poliklinikan eräs kokenut lääkäri päätti vaihtaa lääkityksen. Puolen vuoden sisällä ahdistus loppui. Samoin paniikkioireet. Pystyin menemään kauppaan ja mihin vaan. Olen ikuisesti kiitollinen sille ihmiselle.

Toipuminen on ollut pitkä prosessi, eikä menneisyys unohdu. Silti kaikki on nyt todella paljon paremmin kuin kymmenen vuotta sitten.

Tällä hetkellä Pursiainen asuu omakotitalossa Keravan Kalevassa puolisonsa kanssa. Kaikki lapset ovat muuttaneet takaisin kotiin. Pursiainen työskentelee Sosial Burger Jointissa kauppakeskus Karusellissa ja tekee rap-musiikkia, jonka kautta hän käsittelee kokemiaan asioita.

Kuuntele Sabelin Ikuiset arvet -kappale:

Sabel

Kaksi vuotta sitten Satu Pursiainen työskenteli Järvenpäässä karaokebaarissa, kun paikalle osui paikallinen räppäri. Pursiainen vetäisi hänelle Mariskan räp-biisin.

Räppäri hämmästyi ja kutsui Pursiaisen mukaan seuraavan biisinsä äänitykseen.

Sen jälkeen Pursiainen alkoi itse riimitellä omia kokemuksiaan. Niistä on alkanut syntyä biisejä, joita on jo kuusi. Ne löytyvät Youtubesta taitelijanimellä Sabel.

Sanat kertovat naisen omista kokemuksista, kuten epätoivosta, kun on lähtenyt hakemaan apua, mutta sitten lähetetään kotiin selviämään yksin.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut