Hyrylän maamerkki Säie-paviljonki purettiin pois nopealla aikataululla – maailman parhaaksi todettu oppilastyö haurastui ja alkoi olla vaaraksi

Lehdessä kerrottiin joulukuussa 2016, että Hyrylän Säie-paviljongin piti maksaa 9 000 euroa. Se maksoi noin 24 000 euroa. Olli-Pekka Lehtinen

Tanja-Elina Niemi

Tuusulan kunta kertoi keskiviikkona tiedotteessaan, että Hyrylän torin maamerkki, Säie-paviljonki on purettu nopealla aikataululla. Syynä on ollut rakennelman huono kunto.

Tilapalveluiden tekemässä katselmuksessa kävi ilmi, että paviljongin kantavat rakenteet olivat vaurioituneet, permannon reuna-alueilla oli lahovaurioita ja valot olivat rikottuina. Rakennelma oli vaaraksi ihmisille.

Paviljongin oli tarkoitus olla alun perin paikoillaan toukokuuhun 2022 saakka, johon asti sen lupa oli voimassa.

– Purkupäätöstä ei tehty kevyin perustein, paviljongin huono kunto yllätti myös Tilapalvelut, kertoo tilapalvelupäällikkö Mikko Simpanen Tuusulan kunnasta.

Säie-paviljonki on ollut tärkeiden asukastapahtumien keskiössä esimerkiksi jääveistostapahtumissa ja muissa Hyrylän asukkaiden kokoontumisissa. Onko tilalle tulossa uutta paviljonkia?

– Tämänhetkisen tiedon mukaan ei ole, vastaa Simpanen.

Mikä vaikutus purkuun oli Hyrylän prisma-korttelin suunnitelmilla?

– Ei mikään. Purun ainoa peruste oli henkilöturvallisuus.

Hyrylän Säie-paviljongin vaurioita. Tuusulan kunnan tilapalvelut

KUNNANHALLITUKSEN pöytäkirja vuodelta 2016 kertoo taustaa paviljongista. Moni paikkakuntalainen sen saattaa muistaakin.

Tuusulan kunnalle tarjottiin lahjoituksena Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitoksen Wood Program -kurssin rakentamaa Säie-paviljonki -nimistä rakennelmaa. Se oli esillä Arkkitehtuurinmuseon kesänäyttelyssä.

Ihan ilmainen se ei kuitenkaan ilmeisesti ollut, koska lehtijutussa joulukuussa 2016 sen kerrottiin maksaneen kunnalle 24 000 euroa.

Kunnanhallituksen listalla kerrottiin, että Paviljonki yhdistelee puutarharakenteiden tyypillisiä muotoja mielikuvaan metsästä keskellä kaupunkia.

Paviljonki oli valittu ammattilehdessä Archdaily "maailmanlaajuisesti parhaaksi oppilastyöksi".

Hyrylän tori valittiin sijoituspaikaksi. Sillä saatiin kaunistettua karuhkoa autokenttää ja aktivoitua toria kaavan mukaiseen käyttöön.

Hyrylän Säie-paviljongin vaurioita. Tuusulan kunnan tilapalvelut

Hyrylän torin pysäköintipaikat poistetaan käytöstä kuukausien ajaksi – tori toimii nyt koululaisten välituntipihana

Hankintapäätös tehty Hyrylän Prisma-korttelista – Arvostelijat: ”Tulossa yksipuolista, elotonta ympäristöä”

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut