Tunnettua, Tuusulassa perustettua orkesteria uhkaa lopettaminen – "Lukuisat soittajat ovat menettämässä suuren osan ansioistaan"

Ex-tuusulalainen Riku Niemi toimii RNO:n kapellimestarina. Anton Soinne

Jouko Tuomas-Kettunen

Tuusulassa vuonna 2005 perustettua Riku Niemi Orchestraa (RNO) uhkaa lopettaminen.

Kapellimestari Riku Niemen johtama orkesteri on putoamassa pois alan valtionosuusjärjestelmästä ja menettämässä ratkaisevan osan rahoituksestaan, orkesteri kertoo tiedotteessaan.

Kymmenet ammattimuusikot ovat menettämässä työpaikkansa.

RNO on ollut opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän valtionosuuden parissa yhdentoista vuoden ajan.

Niemen mukaan nyt orkesteria ollaan kuitenkin poistamassa järjestelmästä, sillä valtionosuuksia suunnitteleva lautakunta haluaa lakkauttaa RNO:n rahoituksen ensi vuoden alusta.

RNO on saanut vuosittain noin 400 000 euron suuruisen avustuksen muusikoiden palkkioihin ja muihin toimintakuluihinsa.

Riku Niemen mukaan avustusrahan lakkauttaminen merkitsisi käytännössä orkesterin toiminnan loppumista.

– RNO on koko Suomen orkesteri. Olemme konsertoineet vuosien aikana yli 130 paikkakunnalla ympäri maan ja vieneet korkeatasoista musiikkia ja tunnettuja solisteja lukuisiin pieniin kuntiin, joissa esiintyminen ei olisi ollut mitenkään mahdollista ilman valtionosuuden tukea, Riku Niemi toteaa.

Muusikkojen liitto puoltaa vahvasti valtionosuutta myös jatkossa.

– Olemme huolissamme siitä, että lukuisat soittajat ovat nyt menettämässä suuren osan ansioistaan. On lisäksi syytä korostaa, että RNO on monella tavoin poikkeuksellinen maamme musiikkielämässä. RNO ei keskity pelkästään suuriin asutuskeskuksiin vaan esiintyy ympäri Suomen jopa aivan pienimmillä paikkakunnilla asti, toteaa Muusikkojen liiton puheenjohtaja Ahti Vänttinen.

– RNO on luonut vahvan omannäköisensä taiteellisen profiilin, ja sen reilu toimintakulttuuri on tunnettu alan ammattilaisten piirissä.

Myös Muusikkojen liiton suurin osasto Freelancemuusikot ry muistuttaa, että Riku Niemi Orchestran valtionosuutta tulee jatkaa.

– On käsittämätöntä, että samaan aikaan kun koronarajoitukset ovat vieneet freelancereilta lähes kaikki työskentelymahdollisuudet, jäsenistömme vakiintuneen työnantajan VOS-tukea ollaan kyseenalaistamassa ja pahimmillaan vähennetään työskentelymahdollisuuksia vielä lisää. Riku Niemi Orchestra on kokoonpano, joka tarjoaa paitsi töitä ammattilaisille myös elämää suurempia elämyksiä yleisölle kaikkialla Suomessa. VOS-tuen poistaminen RNO:lta olisi kohtalokas virhe, toteaa Freelancemuusikot ry:n puheenjohtaja Pekka Lehti. liiton tiedotteessa.

RNO esittää viihde- ja rytmimusiikin klassikoiden lisäksi musiikkia muistakin tyylisuunnista. RNO tilaa teoksia säveltäjiltä ja sovittajilta ja työllistää vuosittain kymmenittäin muusikoita ja solisteja.

Viimeksi RNO esiintyi kiertueella järvenpääläisen Amadeus Lundbergin kanssa Hartolassa, Pihtiputaalla, Juankoskella, Ilomantsissa, Ruokolahdella, Raisiossa, Somerolla ja Keravalla.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut