Jouluveljen aloitteet koulukiusaamisen ja väkivallan estämiseksi kirjataan lakiin - "Enää tieto kiusaamisesta ei jää piiloon"

Ensimmäisen kauden kansanedustaja Ari Koponen (ps.) jatkaa työtä koulukoulukiusaamisen torjumiseksi. Sauvo Jylhä

Anne Kanerva

Tuusulalaisen kansanedustajan Ari Koposen (ps.) kaksi lakialoitetta koulukiusaamisen- ja väkivallan estämiseksi etenee nyt laeiksi asti.

Aloitteet ovat osa eduskunnan käsittelemää kiusaamisen, väkivallan ja häirinnän ehkäisyä koskevaa lakipakettia.

– Jatkossa koulun myös toisen asteen koulutuksessa opettajat ja rehtori ovat velvollisia ilmoittamaan koulussa tai koulumatkalla tapahtuneesta kiusaamisesta ja väkivallasta oppilaan huoltajille. Tähän asti ilmoitusvelvollisuus on koskenut vain perusopetusta, Koponen kertoo.

Hänen mukaan harva lapsi uskaltaa kertoa kiusaamisesta aikuiselle oma-aloitteisesti, eikä vastuu avun hakemisesta ja saamisesta voi olla lapsella itsellään.

– Enää tieto kiusaamisesta ei jää piiloon, Koponen perustelee.

Uutta on sekin, että rehtorilla on oikeus määrätä jälki-istuntoa. Aiemmin vain opettaja on voinut tehdä tämän päätöksen.

Ensimmäisen kauden kansanedustaja tuuletti sosiaalisessa mediassa lakialoitteiden saamaa kannatusta.

– On sydäntä lämmittävää, että huolen koulukiusaamisesta ja väkivallasta jakoi suurin osa muidenkin puolueiden edustajista, sillä aloitteet saivat taakseen eduskunnan enemmistön tuen. Tämä ei suinkaan ole tavanomaista. Esimerkiksi 2019 vastaavia yli sadan allekirjoituksen keränneitä lakialoitteita oli yhteensä vain kolme kappaletta.

Koposen aloitteiden siirtyminen käytäntöön eivät lisää kustannuksia kouluissa ja oppilaitoksissa. Kyse on toimintatapojen muutoksesta.

– Eduskunnassa kiusaamiseen liittyvät asiat ovat nyt esillä ja puheet halutaan siirtää käytäntöön. Asiat menevät eteenpäin pieninä palasina, Koponen iloitsee.

Hänen tekemässä lakialoitteessa esitettiin myös, että rehtori voisi evätä osallistumisen opetukseen kolmen päivän ajaksi ja erottaa oppilaan enintään kahden viikon määräajaksi. Nämä asiat eivät tässä vaiheessa etene laiksi saakka.

Uudet lait astuvat näillä näkymin voimaan syksyllä 2022.

Ari Koponen keräsi eniten ääniä perussuomalaisille – "Olisin ollut pettynyt, jos olisin saanut alle 500 ääntä"

Kommentoi

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Jouko Karjalainen

Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa!

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut