Tuhansien eurojen tukipotti Lemmenlaaksolle ja Isokydönpurolle – ympäristöministeriö jakoi avustuksia

Kävijämäärät Lemmenlaaksossa ovat vuosi vuodelta kasvaneet ja kasvun odotetaan jatkuvan. Anton Soinne

Järvenpään kaupunki on saanut ympäristöministeriöltä 25 470 euron Kunta-Helmi -avustuksen Lemmenlaaksoa ja Isonkydönpuroa varten.

Lemmenlaakson lehdossa rahaa käytetään vieraskasvilajien kartoitukseen ja mahdollisuuksien mukaan myös niiden poistoon. Nykytiedon mukaan lehdossa kasvaa ainakin jättipalsamia ja rohtoraunioyrttiä.

Osa avustuksesta lohkaistaan sen selvittämiseen, kuinka paljon Lemmenlaaksossavierailevat kuluttavat maastoa.

Kävijämäärät ovat nousseet vuosi vuodelta ja nousun odotetaan lisääntyvän väestönkasvun myötä. Myös koronavirus on kasvattanut kävijöiden määrää.

Yksi varteenotettava keino suojella maastoa olisi toimiva polkuverkosto.

Lemmenlaakson lehto on valtaosaltaan kaupungin omistuksessa oleva 91,2 hehtaarin luonnonsuojelualue, jonka ensimmäinen osa perustettiin vuonna 1991.

Isokydönpurossasuunnitellaan kutupaikkojen ehostamista, nykyisten luonnontilaisten soraikkojen kevyttä puhdistamista ja luonnollisten virtapaikkojen parantamista kiviä siirtämällä. Kalojen nousu puroon varmistetaan alaosan uoman pajukkoa raivaamalla.

Tulokset selviävät sähkökoekalastuksilla ja kutuseurannalla. Sähkökalastuksissa kalat virvoitetaan ja palautetaan takaisin koealalle.

Lisäksi tulosten seurannassa arvioidaan, pitääkö soraikkoja hoitaa ja raivaustoimia tehdä myös jatkossa vai säilyykö ympäristö ilman mitään toimia taimenille suotuisana.

Isokydönpuro on koko Uudenmaan mittakaavassa poikkeuksellisen laaja, runsasravinteisten purovarsilehtojen kokonaisuus, jonka luonnontila on säilynyt hyvänä.

Kunta-Helmi -hankkeissa kunnostetaan uhanalaisia elinympäristöjä. Avustus kohdennetaan ensisijaisesti kuntien omistamille tai hallinnoimille maille.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Jouko Karjalainen

Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa!

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut