Suomalaisten suosikkipihakaluste voi olla paloturvallisuusriski: vahingot ovat lisääntyneet eikä vakuutuskaan aina korvaa – Älä tee näitä mokia paljun kanssa

Palju pitää asentaa riittävän kauas palavasta materiaalista, muistuttaa Lähitapiola. Arkisto

Minna Harmaala

Yhä useammalla suomalaispihalla nököttää kylpytynnyri, mutta moni ei tule ajatelleeksi, että paljukin voi olla paloturvallisuusriski. Vakuutusyhtiö Lähitapiola tiedottaa, että paljuvahingot ovat lisääntyneet roimasti.

– Vuonna 2019 Lähitapiolaan saapuneiden paljuihin liittyvien vahinkoilmoitusten kokonaissaldo oli reilu 100 kpl. Tänä vuonna samaan lukuun päästiin jo heinäkuussa, kertoo tiedotteessa Lähitapiolan kehityspäällikkö Antti Määttänen.

Lähitapiolan mukaan korona-aika on lisännyt paljujen määrää entisestään. Tarkkaa määrää ei tiedetä, koska kylpytynnyreistä ei pidetä rekisteriä, mutta Lähitapiolan mukaan suomalaisten pihoilla voi olla paljuja kymmeniä tuhansia, ellei satakin tuhatta.

Vahingot aiheutuvat vakuutusyhtiön mukaan useimmiten huolimattomuudesta.

– Vahinkoihin liittyy usein se, että paljua on alettu epähuomiossa lämmittää tyhjänä tai palju on syystä tai toisesta tyhjentynyt, kun sen tulipesä on vielä ollut kuuma. Tällöin paljun rakenteet ovat saattaneet syttyä tuleen tai muutoin vaurioitua kuumuudesta, Antti Määttänen sanoo tiedotteessa..

Vakuutusyhtiö korostaa, että paljua pitää käyttää valmistajien käyttö- ja turvallisuusohjeiden mukaisesti.

– Paljut ovat erilaisia, joten niiden käyttö- ja turvallisuusohjeet on syytä omaksua aina ennen käytön aloittamista. Paljussa pitäisi kuitenkin aina olla riittävästi vettä ja piipun tulisi aina olla riittävällä etäisyydellä rakennuksista ja ylipäätään syttyvistä materiaaleista. Lisäksi tulipesän edusta pitäisi olla palamatonta materiaalia.

Jos kylpytynnyriä ei ole asennettu oikein, vakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja.

Esimerkiksi viime vuoden helmikuussa vakuutusriitoja ratkova Vakuutus- ja rahoitusneuvonta Fine teki ratkaisun, jonka mukaan vakuutusyhtiön ei tarvinnut korvata asiakkaansa autotallin paloa, koska sen vieressä neljä vuotta ollut palju oli asennettu väärin. Paljun savupiipusta lähtenyt kipinä oli sytyttänyt seinän ja tuli oli tuhonnut rakennuksen korjauskelvottomaksi.

Tapauksessa vakuutusyhtiö viittasi vakuutuksessa olevaan rajoitusehtoon, jonka mukaan vakuutuksesta ei korvata asennusvirheen tai hyvän rakennustavan vastaisesta rakentamisesta aiheutunutta vahinkoa.

Savupiippu oli selvitysten mukaan liian lähellä palavaa materiaalia eli rakennuksen ulkoseinää. Lisäksi piippu oli ollut liian lyhyt rakennuksen korkeuteen nähden, joten kipinöillä oli mahdollisuus osua rakennukseen.

Muistisäännöt

Näin käytät paljua turvallisesti

Tarkista, että paljussa on vettä ennen kuin alat lämmittää sitä.

Tarkista, etteivät venttiilit vuoda paljua käytettäessä.

Huolehdi, ettei paljua tyhjennetä, ennen kuin tulipesä on täysin jäähtynyt.

Pidä huolta paljua sijoitettaessa, että sen piippu on riittävällä etäisyydellä rakennuksista ja muusta syttyvästä materiaalista.

Huolehdi, että tulipesän edusta on palamatonta ainesta.

Lähde: Lähitapiola

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut