Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle 40-vuotiaat asuvat aiempaa useammin vuokralla, alle 25-vuotiaat ovat oma lukunsa

Vuokralla asuminen lisääntyi Suomessa 2010-luvun aikana. Viime vuoden lopussa asuntokunnista vuokralla asui 34 prosenttia: Se on neljä prosenttiyksikköä enemmän kuin vuonna 2010.

Tilastokeskuksen mukaan alle 40-vuotiaiden vuokralla asuminen on lisääntynyt eniten. Osuus on kasvanut myös 40–74-vuotiaiden keskuudessa.

Vuonna 2020 vuokralla asui 61 prosenttia Suomen alle 40-vuotiaiden asuntokunnista, kun osuus vuonna 2010 oli 52 prosenttia.

Suurinta vuokralla asumisen lisääntyminen on ollut 25–34-vuotiaiden keskuudessa. Tämän ikäisissä vuokralla asuvien osuus kasvoi noin kymmenellä prosenttiyksiköllä.

Vuokralla asuvien osuus pieneni 2010-luvulla ainoastaan 75-vuotiaiden ja sitä vanhempien asuntokunnissa.

Alle 25-vuotiaista lähes 90 prosenttia asuu vuokralla. Nuoret muuttavat muita useammin, ja elämäntilanteiden vaihtuessa vuokralla asuminen on omistusasumista joustavampaa.

Nuorten vuokralla asuminen on yleisempää kaupunkimaisissa kunnissa, joissa vuokralla asuu 89 prosenttia alle 25-vuotiaista. Maaseutumaisissa kunnissa osuus on 67 prosenttia.

Vuokralla asuminen harvinaistuu iän karttuessa. Viime vuoden lopussa 40 vuotta täyttäneistä vuokralla asui noin joka neljäs.

Uusien kerrostaloasuntojen keskikoko on pienentynyt 2010-luvun aikana erityisesti vuokra-asuntojen osalta. Vuonna 2020 kerrostaloihin valmistuneet vuokra-asunnot ovat keskimäärin yhdeksän neliötä vuonna 2010 valmistuneita pienempiä.

Samalla aikavälillä kerrostaloihin valmistuneiden omistusasuntojen keskimääräinen pinta-ala on vastaavasti pienentynyt noin seitsemän neliötä.

Viime vuonna kerrostaloihin valmistuneet asunnot ovat kuitenkin hieman edellisvuonna valmistuneita suurempia. Uusien vuokra- ja omistusasuntojen keskipinta-ala kääntyi kasvuun ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2013.

Kerrostaloasuntojen keskikoon pieneneminen 2010-luvun aikana ei selity pelkästään pienempien huoneistotyyppien kasvaneilla tuotantomäärillä. Myös huoneistotyyppikohtaiset pinta-alat ovat pienentyneet. Esimerkiksi vuonna 2020 kerrostaloihin valmistuneet vuokrakolmiot ovat keskimäärin lähes kuusi neliömetriä vuonna 2010 valmistuneita pienempiä.

Uusien omistus- ja vuokra-asuntojen välinen kokoero on kasvanut kymmenessä vuodessa. Vuonna 2020 kerrostaloihin valmistuneet omistusasunnot ovat keskimäärin lähes 20 neliömetriä suurempia kuin vuokra-asunnot. Ero vuonna 2010 valmistuneiden asuntojen osalta on noin 18 neliömetriä.

Kuudess a suurimmassa kaupungissa uusien vuokra-asuntojen keskimääräinen pinta-ala on pienentynyt enemmän kuin muualla Suomessa.

Suurimmissa kaupungeissa kerrostaloihin vuonna 2020 valmistuneet vuokra-asunnot ovat keskimäärin lähes kymmenen neliötä vuonna 2010 valmistuneita pienempiä. Muualla Suomessa keskikoko on pienentynyt vähemmän, hieman yli seitsemän neliötä.