Keravalaisen levyliikkeen Jari Tikka: uusi sukupolvi on löytänyt vinyylit – "Yläasteen pojat tulevat ostamaan Frank Zappaa"

Jari Tikka nostaa laatikosta Sydänyön rytmi -yhtyeen Erämaa-levyn. Se on bändin toinen pitkäsoitto ja Keravan Ääni ja Levyn oma julkaisu. Liikkeeseen tullaan ostoksille Helsingistä asti. Jouko Tuomas-Kettunen

Jouko Tuomas-Kettunen

Levykauppias Jari Tikka myhäilee tyytyväisenä.

– Uusi sukupolvi on löytänyt vinyylilevyt. Yläasteen oppilaat tulevat tänne ostamaan Frank Zappaa, progea ja metallia. Se on jotenkin makeeta!

Kaupassa piipahtaa yhä enemmän ostoksilla myös myös tyttöjä ja naisia, joten levyjen perässä juokseminen ei ole enää keski-ikäisten miesten harrastus.

Keravan Ääni- ja Levy on liike, jonne lähdetään Helsingistä asti.

– Korona-aikana tulijoiden määrä nousi selvästi, Tikka sanoo.

Tikalla on myös toinen syy tyytyväisyyteen. Hän avaa pahvilaatikon, mistä paljastuu nippu Sydänyön rytmi -yhtyeen vinyyleitä.

Erämaa on keravalaisbändin toinen albumi ja jatkoa syyskuussa 2017 julkaistulle Rakkaus lyö maahan -albumille. Se on Keravan Ääni ja Levyn oma julkaisu.

Kuten miljoonia muitakin hankkeita, viivästytti korona myös Erämaan julkaisua.

– Meillä on biisit valmiina jo kolmannellekin levylle, Jari Tikka paljastaa.

Tikka on yhtyeen laulaja ja tekstien kirjoittaja.

Sydänyön rytmi esiintyy Malmitalossa 29. lokakuuta. Kai Widell

Levyn tekoprosessi osui keskelle kevään 2020 ja alkukesän pandemiaa.

Tikka kertoo levytiedotteessaan, että se vaikutti mielenkiintoisella tavalla lopputulokseen. Levy on äänitetty kahdessa eri sessiossa maaliskuussa ja kesäkuussa.

Molempien sessioiden kappaleet olivat lopullista levylle tulevaa järjestystä myöten valmiita. A-puolen kappaleet ovat kuultavissa studiossa soitetussa järjestyksessä.

Sessioiden välillä pandemiasta uutisointi alkoi vaikuttaa prosessiin kappale valintojen kautta.

B-puolelle alkujaan kaavaillut kappaleet saivat väistyä menevämmän ja jopa humoristisemman materiaalin tieltä.

Yhtye halusi luoda lopunajan bileet yleisen epävarmuuden keskelle.

Yhtye luonnehtii musiikkiaan hard bluesiksi, jonka pohja nojautuu vahvasti 60- ja 70-lukujen taitteen Iso-Britanniaan.

– Sieltä alkanut alkanut bluesinvaasio muokkautui vuosikymmen loppuun mennessä tyylisuunniksi, joita alettiin kutsumaan myöhemmin heavy- ja progressiiviseksi rockiksi.

Näistä Jari Tikka mainitsee esimerkeiksi Black Sabbathin ja Jethro Tullin.

Vaikka bändin musiikki nojaa vahvasti perinteeseen, soinnista ja teksteistä löytyy viitteitä myös muihin tyylilajeihin ja ajanjaksoihin.

Tekstit heijastavat aina tavalla tai toisella niiden kirjoitushetkeä. Ja yksityiskohtia voi napata elävästä elämästä.

Esimerkiksi nimikkokappaleen ensimmäinen rivi on varastettu suoraan Tuusulan uimahallin saunassa Jari Tikan kuulemasta keskustelusta: ”Kun kättä oikein kouluttaa, se oppii varastaa”.

Sävellyksissä suurimman roolin kantaa kitaristi Mikko Kettunen.

– Ideat lähtevät lyhyistä, puhelimelle vihelletyistä tai hyräillyistä melodioista, hän kertoo tiedotteessa.

Sitten hän soittaa melodioita kitaralla puhelimelle.

– Niputan melodioita ja tuon niitä Jari Tikan, sekä basisti Mikko Klemolan kuultavaksi. Monesti ideasta saa kiinni esimerkiksi Klemola, joka sovittaa bassolle versionsa siitä ja kehittää ajatusta eteenpäin. Jari Tikka liittää usein tässä vaiheessa mukaan joko osittain tai kokonaan valmiiksi kirjoittamansa tekstin, jota saattaa tuunata musiikkiin sopivaksi.

Pitkä yhteinen soittohistoria takaa, että bändikaveri melkeinpä haistaa, mihin toinen on matkalla ja tuo tähän omia sävyjään.

Levynjulkaisukeikkansa bändi järjestää yhdessä Knucklebone Oscar bandin kanssa Malmitalossa.

Keikka

Sydänyön rytmi ja Knucklebone Oscar band. Voimauttavaa bluesia VOL 3. Keikka perjantaina 29.10. kello 19 Malmitalossa, Ala-Malmin tori 1. Liput: Lippu.fi-verkkokaupasta ja Lippupisteen toimipaikoista.

"Sydänyön rytmi edustaa kadunkarheaa, suomenkielistä hard bluesia. Bändin musiikki ponnistaa 60-luvun taitteen raskaan rockin ja progen maailmasta; puhallinsoittaja Pasi Puolakan poikkihuilu tuokin paikoin elävästi mieleen Jethro Tullin. Samaan aikaan musiikissa on varhaisen heavyn ja paikoin jopa iskelmän sävyjä". (Poiminta Malmitalon esittelytekstistä).

Lokakuun puolivälissä julkaistu Erämaa on keravalaisbändin toinen albumi. Se on Keravan Ääni ja Levyn oma julkaisu.

Sydänyön rytmin muodostavat Petri Toivanen (rummut), Mikko Klemola (basso), Pasi Puolakka (huuliharppu ja huilu), Jari Tikka, (laulu) ja Mikko Kettunen (kitara).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut