Toimittajalta: Osaako mamma näppiä äppiä?

Jan Pippingsköld

Yläkouluikäisenä kuuluin matematiikan opettajan pitämään ATK-kerhoon. Kirjainyhdistelmä tarkoitti automaattista tietojen käsittelyä, vaikka eihän se oikeasti sitä ollut. Kirjoitimme lyhyitä, kömpelöitä ja täydellisen hyödyttömiä ohjelmanpätkiä Basic-nimisellä ohjelmointikielellä. Osaamisemme oli hyvin basic.

Oli siitä se hyöty, että kun myöhemmin töissä sain eteeni MikroMikko-tietokoneen, tiesin mitä se osaa ja ennen kaikkea mitä se ei osaa. Ymmärsin, miksi kannattaa uskoa, kun neuvotaan, että älä poista levyltä command.comia.

Opin siis, että tietotekniikan kanssa tulee toimeen, kun muistaa kaksi perusasiaa. Tietokone ei tiedä mitään eikä ohjelma ajattele. Ne tekevät mitä ne on käsketty tekemään, jos käskijä on osannut käskeä oikein.

Vaimoni ja minä käytämme molemmat tietotekniikkaa sekä töissä että vapaa-ajalla. Emme kumpikaan tykkää siitä, että koodari haluaa näyttää mitä kaikkea osaa, ja koodaa siksi ohjelman täyteen ominaisuuksia, joita osaa käyttää toinen koodari. Emmekä tykkää siitä, että nörtti luulee kehittävänsä ohjelmaa, kun muuttaa noin päin sen, minkä muutti viime viikolla näin päin. Heti kun joku lupaa kehittää tuotteitaan vain niin, että niistä tulee parempia (lue: helpompia käyttää), täällä on kaksi asiakasta.

Annan ihan ilmaisen vinkin: älkää tehkö ohjelmia sun muita äppejä kaltaisillenne, vaan tehkää niitä meille, jotka haluamme vain tehdä niillä jonkin asian. Ennen kuin päästätte tekeleenne valloilleen sovelluskauppaan, testatkaa vaikka omalla mummollanne, osaako mamma näppiä äppiä. Jos mummoista ja vaareista on pulaa, meidän perheestä löytyy kaksi vapaaehtoista testimummojen ja -vaarien joukkoon. Jos me emme saa sovellusta solmuun, ei kukaan.

Olen kerran elämässäni perustanut yrityksen. Sen rekisteröinti kävi nopeammin kuin firman matkapuhelimen laittaminen käyttökuntoon. Haloo?

Kirjoittaja on Keski-Uusimaa Viikon toimittaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut