Kanadanhanhi ja merihanhi löysivät toisensa – Harvinainen risteymäpoikue uiskentelee Tuusulanjärvellä

Linnut: Viime vuonna tällainen pari havaittiin Nurmijärvellä.

Etualalla ui Järvenpään rantapuiston merihanhi ja taustalla kaksi risteymäpoikasta, joiden toinen vanhempi on kanadanhanhi. Mikko Savelainen

Järvenpään Rantapuistossa on viihtynyt erikoinen hanhiperhe, johon kuuluu meri- ja kanadanhanhi sekä niiden kuusi risteymäpoikasta. Perhe on lyöttäytynyt reilun parinkymmenen kanadanhanhen parveen.

– Merihanhi on Tuusulanjärvellä harvinainen. Kanadan- ja merihanhen risteymää ei ole näillä vesillä koskaan aikaisemmin nähty, sanoo Mikko Savelainen Keski- ja Pohjois-Uudenmaan lintuharrastajat Apus ry:stä.

Meri- ja kanadanhanhen yhdistelmä on erikoinen, sillä lajit ovat varsin eri näköisiä. Kanadanhanhi on mustakaulainen, -nokkainen ja -päinen, ja sillä on poskessa iso valkoinen laikku. Linnun selkä ja kyljet ovat ruskeat. Merihanhi on puolestaan yleisväritykseltään harmaa, ja sen nokka on lajityypillisesti kirkkaan oranssi.

Risteymä muistuttaa huomattavasti enemmän kanadanhanhea. Näkyvin ero on poskilaikussa, joka on risteymällä hieman isompi ja vaaleanruskea.

Eri hanhilajien pariutuminen keskenään ei ole ihan tavatonta. Tarhaoloissa lähes mitkä tahansa hanhilajit voivat risteytyä keskenään.

– Sisämaahan pesimäaikaan harhautunut merihanhi ei helposti löydä lajitoveria. Tällaisessa tilanteessa voi olla mahdollista, että elämänkumppani löytyy jostakin lähilajista.

– Kanadanhanhi on todennäköisin vaihtoehto, sillä se on selvästi yleisin sisämaassa pesivistä hanhista, Savelainen sanoo.

Samanlainen hanhiristeymä on nähty Nurmijärvellä muutaman kerran. Viimeisin havainto siellä on viime vuodelta. Savelainen ei osaa sanoa, onko näillä havainnoilla mitään yhteyttä.

– Hanhet ovat pariuskollisia ja pitkäikäisiä, joten on mahdollista, että pari jatkaa vuosikaudet yhdessä. Risteymäpoikaset ovat myös lisääntymiskykyisiä, Savelainen kertoo.

Hanhiparvi on viihtynyt rantapuiston poukamassa. Risteymäpoikue on usein vaaleana parvesta erottuvan merihanhen vanavedessä.

Savelainen arvioi, että parvi saattaa viihtyä järvellä vielä pitkään, sillä hanhet löytävät helposti ravintoa järven jäätymiseen asti.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut