Tuusula pitämässä nykyiset veroprosentit

Kuntatalous: Muuttovoittoa saava kunta valmistautuu ennätyssuuriin investointeihin.

Kalle Ikkelä

Tuusulan pormestari Kalle Ikkelä on esitellyt ensi vuoden budjettiesityksen, joka perustuu nykyisille tulovero- ja kiinteistöveroprosenteille. Reippaasti investoiva kunta saa muuttovoittoa erityisesti pääkaupunkiseudulta, josta Tuusulaan muuttaa lapsiperheitä, kunnan tiedotteessa kerrotaan.

Tuusulan kunnan talousarvio vuodelle 2022 on laadittu 0,9 miljoonaa euroa ylijäämäiseksi.

Talousarvion tasapainoa tukevat yleisen hyvän taloustilanteen myötä vahvistunut työllisyyden ja ansiotulojen kehitys sekä vilkas asuntorakentaminen ja muuttovoitto.

Kunnan väkimäärä nousee, ja kasvu näyttää jatkuvan myös tulevaisuudessa. Tuusulan muuttovetovoima on vahvistunut koronapandemian aikana. Kunta on saanut muuttovoittoa erityisesti Vantaalta, Helsingistä ja Espoosta. Muuttajat ovat etenkin 25–44-vuotiaita ja lapsia.

– Olemme hyväksyneet uuden strategian, joka tähtää siihen, että Tuusula on jatkossakin vetovoimainen kunta. Yhtenä päämääränämme on tarjota monipuolisia ja laadukkaita asumisen mahdollisuuksia, yritys- ja työpaikka-alueita sekä harrastamisen ja kulttuurista nauttimisen paikkoja, pormestari Kalle Ikkelä kertoo tiedotteessa.

Koronaepidemian aikana kiinnostus erityisesti pientaloasumista ja kehyskuntia kohtaan on lisääntynyt entisestään. Vuosina 2020–2021 kunta myi tai vuokrasi pientalotontteja enemmän kuin aiempina vuosina.

Talousarvioesitys perustuu nykyisiin tulovero- ja kiinteistöveroprosentteihin. Kunnan tuloveroprosentti on 19,75. Yleinen kiinteistövero on 1,15 ja vakituisen asuinrakennuksen kiinteistövero 0,48 prosenttia.

Vuonna 2022 koko maan kunnallisverojen ennakoidaan kasvavan hyvän talouskasvun avulla 4,1 prosenttia. Tuusulan kasvu on koko maata vahvempaa ja työllisyys paranee. Tuusulan kunnallisverotulot kasvavat koko maata enemmän, budjettiesityksessä kasvuksi lasketaan 5,7 prosenttia.

Vuonna 2022 kunnalle ennustetaan kertyvän verotuloja yhteensä 207,2 miljoonaa euroa.

Valtion määräaikaisia koronatukia ei ensi vuoden talousarviossa enää ole. Sen sijaan valtionosuuksien arvioidaan kasvavan tämänvuotisista.

Vuonna 2022 Tuusulan kunnan valtionosuuksien arvioidaan olevan 35,4 miljoonaa euroa, eli 2,6 miljoonaa euroa enemmän kuin vuoden 2021 talousarviossa. Lisäys johtuu kuntien uusista tehtävistä ja lakimuutoksista, jotka koskevat muun muassa vanhuspalveluita, varhaiskasvatuksen asiakasmaksuja, oppilas- ja opiskelijahuoltoa sekä oppivelvollisuuden laajentamista.

Toimintamenojen kasvu pyritään pitämään edelleen pienenä. Vuoden 2022 talousarviossa kunnan nettomenot kasvavat vuoden 2021 tilinpäätösennusteeseen verrattuna 3,4 prosenttia (noin 7,3 miljoonaa euroa). Lisäyksestä Keski-Uudenmaan sote -kuntayhtymä Keusoten palveluostojen osuus on 3,4 miljoonaa euroa ja henkilöstömenojen osuus 1,4 miljoonaa euroa.

Tonttien hyvä tarjonta ja kysyntä, erityisesti Etelä-Tuusulan alueella, tukee kunnan taloutta. Käyttöomaisuuden myyntivoittojen ennakoidaan asettuvan 10,2 miljoonaan euroon (ennuste 2021 10,7 miljoonaa euroa), tiedotteessa kerrotaan.

– Kunnan historian suurinta investointikokonaisuutta, palveluverkon uudistamista, viedään eteenpäin. Palveluverkkoa uudistamalla luomme laadukkaita oppimisympäristöjä ja yhdessä tekemisen paikkoja nykyisille ja tuleville tuusulalaisille. Samalla ratkaisemme sisäilmaongelmia ja turvaamme terveet ja turvalliset tilat kuntalaisille. Palveluverkon tiivistämisellä ja kehittämisellä on ratkaiseva merkitys myös kunnan käyttötalouden hallinnassa, pormestari sanoo tiedotteessa.

– Meillä on meneillään työpaikkatontteihin liittyviä suuria infrastruktuuri-investointeja. Uudet työpaikka-alueet ovat jo herättäneet kiinnostusta, joten luonnollisesti odotuksemmekin ovat korkealla, Kalle Ikkelä kertoo.

Kunnan velkaantuminen jatkuu vielä vuonna 2022. Lainamäärän kasvuksi arvioidaan 42,7 miljoonaa euroa. Asukaskohtainen lainamäärä nousee noin 5 000 euroon.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut