Tuore tutkimus: Etäopetus ei vähentänytkään teinien koronatartuntoja

Kuvituskuva. Arkisto/Katja Juurikko

Sirpa Repo

Yläkoulujen siirtyminen etäopetukseen ei vähentänyt 13–15-vuotiaiden koronan ilmaantuvuutta, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tekemästä tutkimuksesta.

Tutkimuksessa ei myöskään havaittu merkittäviä eroja koronatartunnoissa muissa ikäryhmissä eri rajoitusalueiden välillä.

Tiedotteessa kerrotaan, että tutkimuksessa arvioitiin, miten yläkoulujen siirtyminen etäopetukseen vaikutti 13–15-vuotiailla koronatartuntojen ilmaantuvuuteen tilanteessa, jossa sosiaalisten kontaktien välttämiseksi asetettiin lisärajoituksia. Yksi rajoituksista oli ravintolasulku.

– Keväällä 2021 yhtä aikaa ravintoloiden sulkemisten kanssa useimmat alueet, joka kattoi yli 70 prosenttia väestöstä, sulkivat myös yläkoulut. Muilla alueilla yläkoulut jatkoivat lähiopetuksessa. Tilanne mahdollisti yläkoulujen sulkemisen vaikutuksen vertailun erillisenä ja täydentävänä pandemian torjuntatoimena, kertoo tiedotteessa THL:n ylilääkäri Otto Helve.

Epidemiatilanne oli tiedotteen mukaan huomattavasti vaikeampi niillä alueilla, joilla yläkoulut siirrettiin etäopetukseen.

– Nuorten ikäryhmien ilmaantuvuuden suhteellinen muutos oli kuitenkin samankaltainen molemmissa ryhmissä, eikä yläkoulujen sulkemisesta näyttänyt olevan lisähyötyä, sanoo THL:n ylilääkäri Emmi Sarvikivi.

Tutkimustulokset tukevat aiempia havaintoja siitä, että yläkoulujen siirtämisellä etäopetukseen ei ollut lisävaikutusta koronapandemian torjuntaan Suomessa. Samanlaisia tutkimustuloksia on raportoitu myös Norjasta ja Japanista.

Alueiden yleiset rajoitustoimet vaikuttivat tutkimustulosten valossa myös koronavirustapausten määrään. Tapaukset vähenivät alueilla, joissa yläkoulut siirtyivät etäopetukseen. Ne kuitenkin vähenivät myös alueilla, joissa yläkoulut jatkoivat lähiopetuksessa.

Tutkimuksessa käytetyt tartuntatautiluvut poimittiin valtakunnallisesta tartuntatautirekisteristä. Tutkimuksen aineisto on peräisin ajalta, jolloin delta-muunnoksen aiheuttamat tautitapaukset olivat epätodennäköisiä.

Etäopetukseen ei voi siirtyä varmuuden vuoksi, kasvomaskisuositus voimassa, oireisena kotiin... Näin viranomaiset linjaavat syksyn kouluturvallisuudesta

Opetusministeri Li Anderssonilta tyrmäys: "Ei etäopetus saa olla ensimmäinen keskusteluun nouseva toimenpide"

"Tämä on selviytymistaistelua" – Helsinkiläisopettajat kertovat työstään koronan keskellä ja moittivat kaupungin kangertelevaa tiedonkulkua

Hallitus esittää ravintoloiden sulkemista – Laaja kolmen viikon sulku vie nuorten harrastukset tauolle ja yläasteetkin etäopetukseen

Kommentoi

Mainos: Keski-Uudenmaan kehittämiskeskus

Lisäkasvua ulkomailta – kansainvälistymisstrategia syntyi Keuken kanssa

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut