Kaikki KuumArt-taiteilijat kymmenen vuoden ajalta yhteisnäyttelyssä

Taide: Ensimmäinen valittiin vuonna 2011.

Tuula Siltasari-Peltonen on kymmenes vuoden KuumArt-taiteilijaksi valittu. Tunnustus ja samalla taiteilijayhdistys KuumArt saavuttivat siis yhden ison merkkipaalun, ja tätä taivalta juhlistetaan esittelemällä kaikki tähän mennessä valitut yhdessä ja samassa näyttelyssä. Juhlanäyttely on esillä 14.–28.11. Artforumissa Järvenpäässä.

– Kaikki kymmenen KuumArt-taiteilijaksi valittua halusivat osallistua, kun kysyin, Siltasari-Peltonen kertoo. Hän oli torstaina ja perjantaina Artforumissa ripustamassa juhlanäyttelyä yhdessä gallerian perustajan Hely Seeskarin ja Kristiina Kostian kanssa. Kostia on yksi tämän valinnan vuosien varrella saaneista.

Kun KuumArt perustettiin yhdistämällä keravalaisen ja tuusulalaisen seuran voimat, uudelle yhdistykselle, paikallisille taiteilijoille ja kuvataiteelle ylipäätään haluttiin saada tunnettuutta. Niinpä yhdistyksen vuosinäyttelyssä alettiin valita aina vuoden KuumArt-taiteilija.

Näyttelyn juryttäjäksi on pyritty saamaan joka vuosi eri henkilö, ammattilainen oman seuran ulkopuolelta. Korkeatasoisesta näyttelystä mieluisimman teoksen valitsee joku tunnettu ihminen, joka ei etukäteen saa edes teosluetteloa eikä tiedä teosten tekijöitä. Valitsijoina on ollut tunnettuja nimiä presidentti Tarja Halosta myöten.

– Kun ehdotin hallituksen kokouksessa, että pyydettäisiin Halosta, sanottiin, että sitten saat kyllä sulan hattuun, jos saat hänet tänne. Ja hän tuli, Siltasari-Peltonen kertoo.

– Valinta vuoden KuumArt-taiteilijaksi on valtava buusti taiteilijalle. Omaa suuntaansa etsivälle tekijälle se merkitsi todella paljon, Kristiina Kostia kertoo. Hänet valittiin vuonna 2013. Valinnan teki Jukka Virta.

Taiteilijoita on paljon, mutta näyttelypaikkoja vähän.

Tuula Siltasari-Peltonen

– Minulla se aloitti akvarellin tekemisen ajan. Työ oli suurikokoinen akvarelli, jossa oli keltaisia tulppaaneja, ja valinnan jälkeen olen tehnyt suurikokoisia akvarelleja.

Artforumin omistaja Hely Seeskari on myös KuumArt-taiteilijaksi valittu kuvien tekijä. Hänen työnsä miellytti Seija Paasosen silmää vuoden 2018 näyttelyssä.

– Minulla oli valmiina töitä, mutta en ollut niihin tyytyväinen ja tein viikonloppuna kaksi työtä, jotka yhdistin.

– En ollut itse paikalla, kun valinta tehtiin, koska meillä oli aiemmin varattu matka silloin.

Hänellä oli kuitenkin sellainen olo ennen näyttelyä, että valintaan on syytä varautua, ja puhekin oli valmiiksi kirjoitettuna. Sille tuli käyttöä, ja taiteilija sai puhelinsoiton matkalle.

– Ajattelin, että miten tämä voi olla mahdollista.

Näyttelytilojen puute on kuvataiteilijoiden jatkuva huolenaihe alueella. Tekijöitä on paljon, mutta näyttelyiden järjestämistä hankaloittaa se, että näyttelyille sopivia tiloja on vähän ja ne ovat pitkälle eteenpäin varattuja.

KuumArt-taiteilijat ja valitsijat

2011 Nina Wiskari – Aune Laaksonen

2012 Ia Falck – Matti Ropponen

2013 Kristiina Kostia – Jukka Virta

2014 Päivi Karttunen – Tarja Halonen

2015 Antti Lehtinen – Vexi Salmi

2016 Roy Aurinko – Ristomatti Ratia

2017 Roy Aurinko – Jorma Uotinen

2018 Hely Seeskari – Seija Paasonen

2019 Annu Ahlström – Vappu ja Ilkka Taipale

2020 Ritva Sirjala – Veikko Halmetoja

2021 Tuula Siltasari-Peltonen – Antti Kaikkonen

Juhlanäyttely: Artforum, Sibeliuksenkatu 7, Järvenpää, 14.–28.11. Avoinna ti–pe klo 14–19, la–su 12–17.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut