Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jaetaanko täällä ämpäreitä, kysyttiin Ulla-Maija Soiniselta, kun lehteen laitettu ilmoitus sai aikaan sadan ihmisen jonon torille

Kun Ulla-Maija Soinisen isä menehtyi vuonna 2017, kemijärveläinen äiti jäi yksin asumaan.

Äiti ei vielä ikänsä puolesta tarvinnut kotiapua, mutta kun talossa ei enää ollut isäntää, kaikki talon hommat jäivät hänelle.

Kaikki neljä lasta olivat valuneet etelän suuntaan, joten lapset eivät voineet tuosta vaan singahtaa äitiään auttamaan. Soiniselle tuli huono omatunto.

– Syntyi ajatus, että haluaisin ostaa äidilleni apua, esimerkiksi jotakin rännin puhdistusta tai muita talkkarin hommia, Soininen kertoo.

Toteutus ei ollutkaan aivan yksinkertainen juttu.

– Ensimmäisenä menin katsomaan nykyajan Keltaiset sivut, eli Googlen. Tietoa oli vaikeaa löytää ja se oli usein vanhentunutta. Kun löysin jotakin, oli iso kynnys lähettää iäkkään äidin oven taakse joku tuntematon, kenestä ei voi mennä takuuseen, Soininen kertoo.

Innokkaita auttamishaluisia eläkeläisiä löytyy paljon.

Kun Soininen keskusteli asiasta lähipiirinsä kanssa, kävi ilmi, että monilla oli sama tilanne: Vanhemmat ikääntyvä toisella paikkakunnalla samaan aikaan kun itse elää ruuhkavuosia.

Hän lähti opiskelemaan yrittäjyyttä Lapin yliopiston etäkursseilla ja pisti merkille, miten yrittäjillä silmät hehkuivat tavalla, jota hän ei ollut aikaisemmin nähnyt.

Kurssien aikana hän tuli laittaneeksi oman osakeyhtiön pystyyn. Keväällä 2018 alkoi idean jumppaaminen. Apua tarvitaan, mutta ketä sinne uskaltaa lähettää?

– Teimme markkinatutkimusta somessa, jonka lisäksi kävin eläkejärjestöjen tapahtumissa tekemässä kyselyjä. Kävi ilmi, että innokkaita auttamishaluisia eläkeläisiä löytyy paljon.

Ideaa pilotoitiin ensimmäisenä Hämeenlinnassa.

Soininen laittoi paikalliseen lehteen ilmoituksen, että palkataan kymmeniä eläkeläisiä. Kun haastattelupäivä koitti kuukausimarkkinoiden yhteydessä, jonossa seisoi sata eläkeläistä. Ihmisiä oli tullut kymmenienkin kilometrien päästä.

– Eläkeläisiä on hakeutunut töihin monenlaisista lähtökohdista. Yksi on odottanut eläkepäivien alkamista, mutta kahden viikon päästä seinät ovat kaatuneet päälle ja on täytynyt etsiä tekemistä. Toiset ovat ikänsä tehneet vapaaehtoistyötä ja kokevat nyt tekevänsä vapaaehtoistyötä, josta saa palkkaa.

Tänä päivänä Onnexi Oy:n palveluksessa työskentelee 350 eläkeläistä eri puolilla Suomea.

Autettavia kotitalouksia on kertynyt karvan verran alle tuhat. Uusia työntekijöitä tulee joka viikko. Yleisin homma mihin apua tilataan, on siivous, mutta paljon käydään tekemässä myös pihahommia, kuten haravointia, pensaiden leikkuuta, varamummo- ja pappakeikkoja lapsiperheisiin, leipomassa pullaa, laittamassa ja purkittamassa ruokaa pakkaseen ja montaa muuta.

Skaala on laaja, mutta mitään luvanvaraisia töitä ei tehdä, eikä kiipeillä esimerkiksi katolle.

– On meillä sellaistakin tapahtunut, että asiakas oli ollut surullinen, kun hän ei ollut päässyt kirkkoon virsiä laulamaan. Paikalla ollut rouva sanoi, että älä huoli. Kun hommat oli tehty, he kävivät virsien lauluun.

Pitkäaikaisimmat asiakkaat ovat olleet asiakkaana jo kolme vuotta.

Lopulta myös Soinisen oma äiti on saanut apua.

– Veli osti kiinteistön ja meni sinne huolehtimaan paikoista, joten sekin asia on nykyään hoidossa, yrittäjä hymyilee hehku silmäkulmissaan.