Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

LähiTapiola tutki: Tampere houkuttelee muuttajia – pääkaupunkiseudun vetovoima heikkenee

LähiTapiolan teettämästä kyselystä selviää, että moni ihminen valitsisi muuttokohteekseen Tampereen, jos saisi vapaasti päättää.

Sen sijaan Helsingin vetovoima heikkenee. Vuosi sitten vastaavassa kyselyssä Helsinki oli vielä ykkössuosikki muuttokohteeksi, mutta koronavuosi on saanut suomalaiset arvioimaan asumistaan uudelleen.

– Tampereella on sekä poikkeuksellista pitoa että vetoa. Tamperelaiset ovat kyselyn perusteella hyvin kotipaikkauskollisia, sillä 74 prosenttia muuttaisi mieluiten Tampereen sisällä (15 prosenttia muualle Suomeen ja 12 prosenttia ei osaa sanoa). Vastaavasti pääkaupunkiseudulla 57 prosenttia ja Turussa 43 prosenttia muuttaisi mieluiten omalla nykyisellä asuinalueellaan, LähiTapiolan yksityistalouden ekonomisti Hannu Nummiaro sanoo tiedotteessa.

Kyselyn perusteella 14 prosenttia vastanneista valitsisi muuttopaikkakunnakseen Pirkanmaan keskuksen Tampereen. Vielä vuosi sitten järjestys oli toisenlainen.

Kyselyn perusteella Helsingin lisäksi koko pääkaupunkiseutu on menettänyt houkuttelevuuttaan. Vuosi sitten joka neljäs kyselyyn vastanneesta olisi mieluiten muuttanut pääkaupunkiseudulle, kun syyskuun kyselyssä tulos oli enää 18 prosenttia.

LähiTapiolan kyselyssä houkuttelevuuttaan ovat nostaneet Tampereen lisäksi Kuopio, Salo ja Jyväskylä. Myös maaseutu selviytyi lievänä voittaja. Korona-aika on myös tehnyt aiempaa useammat epävarmoiksi, mihin haluaisivat muuttaa.

Helsingin negatiivisesta kääntynyttä kuntien välisistä nettomuuttovirtaa ei kuitenkaan pidä tulkita, että kaupunki olisi kuihtumassa ja asunnoille ei olisi käyttöä. Viime vuonna Helsinki sai nettomaahanmuuttoa miltei kolme tuhatta henkilöä ja luonnollinen väestönkasvu (syntyneet miinus kuolleet) lisäsi väkilukua noin 1300 henkilöllä.

Kotimaan sisäinen muuttovirta on vain levittänyt väkiluvun kasvua ja elinvoimaa muuallekin Suomeen. Pitkällä ajalla Helsingin ja koko pääkaupunkiseudun odotetaan kasvavan voimakkaasti.

Korona-aika ja tutuksi tullut etätyö ovat saaneet monet katsomaan asuinpaikkaansa uudella tavalla. Moni arvostaa entistä enemmän oman asuinpaikasan rauhallisuutta. Myös hyvät ja toimivat palvelut ovat entistä tärkeämpiä.

Vastanneista 43 prosenttia sanoi, ettei korona-aika ole vaikuttanut heidän käsityksiinsä asuinpaikastaan.

LähiTapiolan teettämän Arjen katsaus –kyselyn toteutti Kantar TNS. Kyselyn haastattelut on kerätty Galllup Kanavalla 17.-23. syyskuuta välisenä aikana. Kyselyyn vastasi kaikkiaan 1013 henkilöä, jotka olivat iältään 15-74 –vuotiaita. Kyselyn virhemarginaali on +/- 3,1 prosenttiyksikköä.