Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Millaiset eläkevuodet haluaisit?

Ikä: Valmennusryhmän vertaistuki auttaa löytämään omia vahvuuksia.

Tuusulassa kokoontunut Elämäni eläkevuodet -valmennusryhmä innostui kahdeksan kokoontumisen ohjelmasta niin, että vetäjiltä toivottiin ”virallisen” ohjelmapaketin päälle jatkoa.

– Koetetaan jotakin järjestää, Pirjo Yltävä miettii. Hän ja Veli-Matti Yltävä olivat valmennuksen vapaaehtoisvetäjät.

– Osa ryhmäläisistä on juuri eläköityneitä, osa jo jonkin aikaa eläkkeellä olleita.

Elämäni eläkevuodet -valmennuksessa etsitään jokaisen ihmisen omista vahvuuksista eväitä uuteen tilanteeseen, kun ihminen siirtyy työelämästä eläkeläiseksi.

Pirjo Yltävä sanoo, että siinä tilanteessa on tärkeää huolehtia itsestään, ja yksi ihan mainio keino siihen on jokin liikuntaharrastus.

– Ja mielen hyvinvoinnista huolehtiminen on toinen tärkeä asia.

Ryhmässä saa toisilta vertaistukea.

Pirjo Yltävä

Valmennus perustuu ryhmätapaamisiin, joissa hyvinvointiin paneudutaan eri näkökulmista.

– Ryhmässä saa vertaistukea, kun voi jutella toisten samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Pirjo ja Veli-Matti Yltävä ovat Ikäinstituutin kouluttamia vapaaehtoisia Hyrylän eläkeläisistä. He aloittavat ensi vuoden puolella uuden ryhmän kanssa, jos kiinnostuneita ilmoittautuu tarpeeksi.

– Sopiva ryhmän koko on neljästä kymmeneen ihmistä. Hyvä aika aloittaa voisi olla helmikuussa, Pirjo Yltävä sanoo.

Myös Järvenpäässä on alkamassa vuodenvaihteen jälkeen valmennusryhmä.

– Mietitään, miten voisi lähteä rakentamaan omannäköisiä eläkevuosia ja sopeutua uuteen elämänvaiheeseen, hankkeen vetäjä Saini Suutari Ikäinstituutista kuvaa kahdeksan tapaamisen ohjelman sisältöä.

Haasteet uudessa elämäntilanteessa ovat hyvin erilaisia eri ihmisillä. Mikään yksittäinen asia ei nouse selkeästi esille. Monelle työ on ollut todella merkityksellinen elämänsisältö, ja eläkeläisyyteen sopeutuminen vie aikansa.

– Yksinäisyyttä esiintyy, kun eläköityessä sosiaaliset suhteet jäävät sinne työyhteisöön. Moni miettii, mistä löytäisi uusia sosiaalisia verkostoja, Saini Suutari sanoo.

Eläkevalmennuksessa on puhuttu paljon liikunnan merkityksestä, ja innon sytyttämisessä liikkumiseen ovat pitkälti valmennuksen juuretkin.

– On ollut esimerkiksi työmatkan kulkemista pyörällä tai kävellen, ja kun se jääkin pois, pitäisi löytää jotakin tilalle, Suutari antaa esimerkin.

Ryhmässä käydyt keskustelut voivat antaa kipinän kokeilla uutta lajia tai etsiä harrastusporukan.

Muutenkin ryhmän antama vertaistuki on keskeistä. Kun huomaa, että toiset miettivät ihan samoja juttuja, on helpompi käsitellä omia mietteitä.

– Valmennukseen voi osallistua jo työelämässä ollessaan, mutta eläköityneen on ehkä helpompi osallistua ryhmään, kun työ ei enää sido niin paljon. Valmennus sopii erityisesti hiljattain eläköityneille, jotka kaipaavat tukea eläkkeelle jäämiseen ja omien ajatusten jäsentämiseen.

Valmennusryhmässä muun muassa bongataan myönteisiä liikkumiskokemuksia, etsitään motivaatiota omanoloiseen liikkumiseen ja haetaan tietä liikkumisen esteistä ratkaisuihin. Myös mielen hyvinvoinnin taidot saavat oman osansa.