Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Keravalaistaustainen Hanna Niittymäki julkaisi esikoisteoksensa – käsittelee rauhan teemoja

10-vuotias Hanna Niittymäki katselee äitinsä kanssa elokuvaa rauhanaktivisti Mahatma Gandhista. Vaikutus on niin suuri, että rauhantyöstä tulee iso osa hänen elämänkatsomustaan. Esikoiskirja Ihmisiksi elämisen taitokin käsittelee rauhan teemoja. Kirjaa on kuvattu viihdyttäväksi elämäntaito-oppaaksi, jonka esseiden aiheina ovat muun muassa ihmisyys, arvot, syrjintä, sota, rauha, ekokriisi sekä rakkaus.

– Kirjan teemat on olleet läsnä mun elämänkatsomuksessa aina, ja niiden kanssa olen tehnyt työuranikin, Niittymäki kertoo.

Työura opettajana kesti yli vuosikymmenen ja vei valmistavien luokkien luokanopettajan työstä aina Abu Dhabiin asti tyttökoulun erityisopettajan pestiin. Pedagoginen koulutus ja kokemus yhdistyivät ajan myötä elämänkatsomukseen, ja tätä nykyä Niittymäki työskentelee freelancerina Rauhankasvatusneuvola nimisen tukipalvelunsa kautta.

– Mun työ on tällä hetkellä eniten kouluttamista ja kirjoittamista. Pidän paljon yhdenvertaisuus- ja tasa-arvokoulutuksia erilaisille toimijoille. Se kasvatus liittyy oikeastaan mun kaiken työn ytimeen. Viime keväänä sain huippuhetken kouluttajana, kun olin kouluttamassa muun muassa suojelupoliisia ja rajavartiolaitosta, Niittymäki hymyilee.

Rauhantyön hän aloitti nuorena perustamalla Keravalle, nuorille suunnatun, Nuorallatanssi -rauhanryhmän.

– Olin aktivisti jo silloin ja pidin sellaisia yhden nuoren mielenosoituksia esimerkiksi Keravan Shellillä, hän nauraa.

Ihmiskunnan yhteinen tavoite on säilyttää tämä planeetta.

Hanna Niittymäki

Niittymäki kokee lapsuudenkotinsa kasvatuksen ja ilmapiirin olleen isona vaikuttimena elämänkatsomuksensa syntymisessä. Teologiäidin ja aikuiskasvatustieteilijäisän tytär matkusteli perheen mukana junalla ympäri Eurooppaa ja vietti aikaa Pori jazzeilla amerikkalaisten muusikoiden kanssa.

– Mun vanhemmat on ollut aika semmoisia hippejä. Se, kuinka paljon ja miten olen nähnyt maailmaa, on vaikuttanut elämänarvoihini paljon. Esimerkiksi se, että ihmiset on monen värisiä, on ollut mulle tosi pienestä asti ihan selvää, hän kertoo.

Rauhantyö tiivistettynä tarkoittaa Niittymäelle sitä, että jokaisen elollisen hyvinvointia maapallolla edistetään. Sitä hän haluaa kirjassaankin korostaa.

– Tärkeä näkökulma on se, että koko ihmiskunta nähtäisiin yhtenä porukkana, eikä niin, että me ja noi muut. Meillä kaikilla on kuitenkin yhteisenä tavoitteena säilyttää tämä planeetta.

Kirjoittaminen on kulkenut mukana lapsuudesta saakka, jo lapsuuden päiväkirjamerkinnöistä löytyy unelma-ammatin kohdalta kirjailija. Unelma toteutui vajaa viisikymppisenä ja kirja sai alkunsa Niittymäen, vuonna 2015 aloittamasta, juttusarjasta Rauhan puolesta -lehdessä.

Hän halusi käsitellä juttusarjan teemoja syvemmin ja toivoo, että kirjan avulla jokainen voisi pohtia, miten elää hyvää elämää tavalla, joka edistäisi samalla koko ihmiskunnan ja planeetan hyvinvointia. Seuraava kirja on jo tekeillä.

– Se on lasten- ja nuorten tietokirja näistä samoista teemoista, joka ilmestynee ensi keväänä.