Jäämies varoittaa Tuusulanjärven ohuesta jäästä – "Jään rakenne on aina arvaamaton"

Tuusulanjärvessä on ohut jääpeite, mutta keskeltä järvi on vielä avoinna. Luistelijoita on nähty jäällä jo muutamien päivien ajan, vaikka jäiden heikkoudesta on varoiteltu. Anton Soinne

Anne Sirvio

Tuusulanjärvellä nähtiin tiistaina aamupäivästä ainakin kaksi retkiluistelijaa, jotka etenivät Järvenpään Rantapuistosta katsottuna järven selkää pitkin kohti Vanhankyläniemeä.

Jää voi pettää alta yllättäen.

Tuusulalainen jäähavaintomies Antti Niemi ei itse vielä Tuusulanjärven jäille lähtisi, ei ainakaan ilman naskaleita, köyttä ja luotettavaa kaveria. Järki käteen ja naskalit kaulaan -asennekaan ei aina riitä, sillä esimerkiksi navakka tuuli voi pitää jäätä kokonaan auki tai aiheuttaa ohueen jäähän murtumia. Tuuli myös synnyttää pumppaavaa liikettä, joka tekee jäähän reikiä.

– Pienellä matkalla tilanne voi muuttua äkistikin, hän varoittaa jäälle haikailevia ulkoilijoita.

Antti Niemen jäänmittauspiste on Tuuskodon rannan edustalla, jonne Niemi aikoi mennä mittaustöihin marraskuun viimeisen päivän iltana.

– Arvelen, että jään paksuus on kuusi senttimetriä, siis sellainen, joka kantaa ihmisen sillä kohtaa.

Pienellä matkalla tilanne voi muuttua äkistikin.

– Onnelan ja Vanhankyläniemen kohdalla järven selkä on avoin, samoin kuin jokisuulla Tuusulanjärven eteläpuolella.

Niemi toimittaa jäähavaintotietonsa Suomen ympäristökeskukseen, joka seuraa Suomen järvien jäätilannetta. Suomessa on useita kymmeniä vapaaehtoisia jäähavaintojen tekijöitä, jotka toimittavat tietonsaa ympäristökeskuksen tietokantaan.

Tuuskodon ranta valikoitui mittauspisteeksi siksi, että se edustaa keskiarvoa Tuusulanjärven jäätilanteesta. Niemi muistuttaa, että jään rakenne on aina arvaamaton, olipa kyseessä kuinka kokenut jäällä liikkuja tahansa. Luonnon arvaamattomuus on myös se tekijä, mikä Niemeä kiehtoo, kun hän liikkuu työkseen tai vapaalla järvellä ja metsissä.

– Aina se yllättää.

Retkiluistelijoilla on Niemen mukaan tietoa ja taitoa, kuinka toimia hätätilanteessa, mutta siitäkään huolimatta hän ei suosittele jäille menemistä vielä kenelläkään.

– Vaikka kokeneet retkuluistelijat osaavat lukea jäätä, uusia vaaran paikkoja voi syntyä nopeasti yllättäviin paikkoihin.

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Jouko Karjalainen

Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Keski-Uudellamaalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut