Mankalan koulu säilyy Järvenpäässä

Roope Berg ja Väinönkulman asukasyhdistys keräsi syksyllä 2020 noin 2500 nimeä adressiin Mankalan koulun säilyttämisen puolesta.

Roope Berkin (oik.) omat lapset ovat jo aikuisia, mutta hänen naapurisaan asuva Veera käy Mankalan koulua ja hänen veljensä Ville aloittaa siellä koulun myöhemmin. Myös isä Jari Myllyperkiö on käynyt aikoinaan Mankalan koulua. Aino

Purku-uhan alla ollut Järvenpään Isokydön asuinalueella sijaitseva Mankalan koulu säilyy alueella asuvien lasten opinahjona jatkossakin. Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti marraskuun kokouksessaan, että purkamisen sijasta Mankalan koulu saneerataan monipuoliseksi ja myös ulkopuolisten tahojen käyttöön paremmin soveltuvaksi kiinteistöksi.

Kaupunginvaltuutettu Roope Berg (plus) on päätöksestä haltioissaan. Hän ja Väinönkulman asukasyhdistys keräsivät syksyllä 2020 noin 2500 nimeä adressiin Mankalan koulun säilyttämisen puolesta. Berg itse asuu aivan Mankalan koulun liepeillä ja hänen kaikki neljä nyt jo aikuista poikaansa ovat käyneet kyseistä koulua.

– Haluan, että Järvenpää tunnetaan jatkossakin kouluistaan ja nimenomaan pienistä kouluistaan. Minulle on tärkeää, että alueen lasten koulumatka on myös tulevaisuudessa lyhyt ja turvallinen.

Osa Mankalan koulun opettajista opettaa jo toista sukupolvea. Berg tietää monta alueella asuvaa perhettä, jotka ovat myyneet omakotitalonsa omille lapsilleen. Väinönkulman alueelle lapsiperheitä vetävät Bergin mukaan suuret talot ja tontit, joissa lapsilla on tilaa leikkiä.

– Itse olen jo iäkäs, mutta oletan, että tähänkin taloon muuttaa tulevaisuudessa lapsiperhe, Berg sanoo 185-neliöisen omakotitalonsa keittiössä, jonka ikkunoista näkee suoraan Lopenkadulle.

Tilaa ympärilleen lapset kaipaisivat Bergin mukaan myös Järvenpään kouluissa, joissa monessa oppilaita on hänen mielestään aivan liikaa.

Pitääkö Järvenpään todella kasvaa näin nopeasti?

Roope Berg

– Valmistuessaan Mankalan koulu oli oppilasmäärältään Järvenpään suurin ja nyt se on kohta Järvenpään pienin, Berg miettii.

Hän toivoo, ettei Järvenpään keskustaan vuosina 2023–2026 valmistuvaan Järvenpään yhteiskouluun eli Jykiin tehtäisi samoja virheitä kuin vuonna 2019 valmistuneeseen Kinnarin kouluun, jossa suurin osa luokkatiloista on avoimia ja oppilaita noin 900, vaikka koulu on Bergin mukaan tarkoitettu maksimissaan 770 oppilaalle. Mankalan koulussa oppilaita on noin 400.

– Väitetään, että lapsiluku pienenee tälläkin alueella. Olen täysin eri mieltä, kun tänne rakennetaan koko ajan. Pitääkö Järvenpään todella kasvaa näin nopeasti? Berg ihmettelee.

– Tiedän, että se tulee kaupungille kalliimmaksi, mutta täällä pitäisi olla vielä enemmän omakotitaloja kerrostalojen sijasta. Kaupunkiin alkaa pian muodostua ”slummialueita”.

Järvenpään pitäisikin Bergin mukaan kunnostaa nyt jo olemassa olevia kouluja eikä ainakaan rakentaa tilalle suurempia yksiköitä.

– Ei koulun tarvitse olla Järvenpään hienoin, kunhan se on toimiva, Berg pohtii.

– Onhan se halvempaa rakentaa isoja kouluja, koska niiden pitäisi olla myös kustannustehokkaita. Korostan, että pitäisi. Mutta kukaan ei vielä tiedä, minkälaisia vaikutuksia isolla koululla on nuoriin tulevaisuudessa. Maailma muuttuu nopeammin kuin poliitikot edes ymmärtävät. Nuorten pahoinvointi lisääntyy jatkuvasti, eivätkä kaikki edes tällä hetkellä pääse hoitoon.

Berg toivoo, että mahdollisimman moni Järvenpään kouluista säilyisi jatkossakin kodinomaisina ja että oppilaiden vanhemmat pitäisivät yhteyttä toisiinsa.

– Vanhemmat, jotka tuntevat toisensa, voivat omalta osaltaan ehkäistä näitä lieveilmiöitä, joita lasten harrastusten katkeaminen koronan vuoksi on tuonut tullessaan.

– Toki minun on helppo näin sanoa, kun on jo aikuiset lapset, jotka ovat saaneet kasvaa tällaisessa ympäristössä, jossa jokainen on tiennyt, missä omat ja naapurin lapset viettävät aikaa, Berg toteaa.

Mankalan koulu

Valmistui Järvenpään Isokydön asuinalueelle vuonna 1986 ja koulua laajennettiin 2000-luvun alkupuolella.

Oli purku-uhan alla syyskuussa 2020. Purkutuomio olisi tullut vuonna 2027.

Kaupunginvaltuutettu Roope Berg ja Väinönkulman asukasyhdistys keräsivät Mankalan koulun purkua vastustavaan adressiin syksyllä 2020 noin 2500 nimeä.

Marraskuussa 2021 Järvenpään kaupunginvaltuusto päätti, että purkamisen sijasta Mankalan koulu saneerataan monipuoliseksi ja yhteiskäyttöön paremmin soveltuvaksi kiinteistöksi.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Talous ensin

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Jouko Karjalainen

Sosiaalihuollosta puhuminen pitää lopettaa!

| Päivitetty

Mainos: Keski-Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut