JYK:n peruskivi on nyt tukevasti muurattu – aikakapseliin sujahti värikästä materiaalia historian tutkijoille

Järvenpään Yhteiskoulun (JYK) peruskivenmuuraus jäi historiaan ainakin siitä syystä, että kaikilta tilaisuuteen osallistujilta tarkastettiin koronapassi, koska osallistujia koulun pihalla pidetyssä tilaisuudessa oli yli 50 henkeä.

Peruskivenmuuraus on perinteinen tapa juhlistaa rakennustöiden aloittamista, kun perustuksiin muurataan metallinen asiakirjalieriö, johon tallennetaan rakentamiseen liittyvää aineistoa sekä päivän lehti ja rahakolikoita.

Lieriöön laitettiin myös peruskirja, jonka oppilaskunnan puheenjohtaja Olivia Reingolt ja oppilaskunnan sihteeri Elsa Kauppinen lukivat.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Eemeli Peltonen (sd.) sanoi, että monen järvenpääläisen koulutie on alkanut juuri JYK:stä, joten hankkeeseen on varmasti useilla järvenpääläisillä tunnetason yhteys muistoina omasta koulupolusta.

Peltonen korosti myös tulevan koulun monikäyttöisyyttä.

– Hankkeen tavoitteena on kampus, joka soveltuu myös Järvenpään Opiston, liikuntapalveluiden ja esiopetuksen käyttöön. Uskon, että koulurakennusten merkitys kaupunkilaisten kohtaamispaikkoina ja esimerkiksi yhdistystoiminnan mahdollistajina on tulevaisuudessa suuri.

– Perinteinen ajattelu siitä, että koulurakennus on vain opetuskäytössä, on jäämässä taka-alalle.

Tulevaisuudessa koulut ovat erityisesti ilta-aikaan keskeisiä kansalaistoiminnan keskuksia.

Opetusjohtaja Arja Korhonen korosti kulttuurimiljöön säilyttämistä tuleville polville ja hän on erityisen iloinen siitä, että myös Kansakoulunkadun koulurakennus kunnostetaan.

– Todennäköisesti Järvenpään Yhtenäiskoulun isä, Bjarne Westermarck, olisi hyvin tyytyväinen perintönsä vaalimisesta ja sivistyksen edistämisestä.

– Järvenpään 130-vuotias koululaitos saa arvoisensa välipilarin hankkeen edetessä. Odotammekin oppimiselle terveellisiä ja turvallisia tiloja, sanoi Korhonen.

Turvallisuuteen kiinnitetään erityishuomiota työmaalla. Uudisrakennus valmistuu kevättalvella 2023. Viereiset koulurakennukset ovat toiminnassa koko rakentamisen ajan ja siksi rakentamisessa kiinnitetään erityistä huomiota työmaan ympäristön turvallisuusasioihin.

Työmaan viereisten katujen saneeraus aloitetaan ensi vuonna.

Pää- ja arkkitehtisuunnittelijana toimii Arkkitehdit von Boehm – Renell Oy ja pääsuunnittelijana Eero Renell.

Rakennusurakkasopimus allekirjoitettiin Järvenpään kaupungin ja Consti Korjausrakentaminen Oy:n kesken 30.6.2021 ja rakennuslupa myönnettiin 6.9.2021.

Rakennuksen valmistuessa kevättalvella 2023, Järvenpään Yhteiskoulu on noin 900 oppilaan koulu ja kaupungissa voidaan luopua lopullisesti sisäilmaongelmaisesta vanhasta yläkoulurakennuksesta.

– Toivottavasti koronatilanne helpottaa talven aikana, jotta pääsemme osallistamaan enemmän myös oppilaita työpajan muodossa, sanoo Mestaritoiminta Oy:n rakennuttajapäällikkö Teemu Jaakkola.

Mainos: Keski-Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut