Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mäntsälässä omakotitaloon tunkeutunut varas pakeni, asukas loukkaantui hengenvaarallisesti – oikeus katsoi asukkaan itse aiheuttaneen vammansa

Vuonna 1977 syntynyt mies selvisi lyhyellä vankeusrangaistuksella hänen varastettuaan omaisuutta omakotitalosta Mäntsälässä kesäkuussa 2018. Talon asukas loukkaantui vakavasti tapauksen yhteydessä.

Tekijä pääsi alun perin omakotitaloon saatuaan haltuunsa vara-avaimen, jota säilytettiin talon ulkovarastossa. Talon asukas oli tapahtumahetkellä mökillä. Talonvahtina toiminut asukkaan poika havaitsi talon pihalla tuntemattoman Volvon, minkä jälkeen hän oli yllättänyt tekijän asunnon sisältä. Poika oli käskenyt tekijää poistumaan talosta, ja tässä yhteydessä tunkeutujasta ja tämän autosta oli saatu kuva kännykkäkameralla.

Asukkaan palattua samana iltana kotiinsa huomattiin, että asunnosta oli viety noin 680 euroa rahaa sekä lääkkeitä.

Kaksi päivää tämän jälkeen asukas oli kotonaan, kun sama tekijä ilmestyi yöllä ovelle kolistelemaan. Asukas tunnisti miehen samaksi henkilöksi, joka oli aikaisemmin tunkeutunut taloon. Asukas soitti pojalleen, joka tuli paikalle parissa minuutissa.

Tapauksen oikeusselvittelyissä asukkaan ja tekijän kuvaukset tapahtumista poikkesivat toisistaan. Asukkaan ja tämän pojan kertomuksen mukaan tekijä poistui ovelta autolleen ja meni istumaan kuskin paikalle. Siellä hän avasi auton hansikaslokeron ja huusi takapenkillä odottaneelle naisystävälleen, että tämä antaisi hänelle "mutkan".

Asukas yritti estellä tunkeutujaa, mutta tämä sai auton käynnistettyä ja kaasutti voimakkaasti. Asukkaan mukaan tekijä tarttui häntä tässä vaiheessa kädestä, jolloin hän raahautui auton mukana useita metrejä ja loukkaantui vakavasti. Hänellä todettiin muun muassa potentiaalisesti hengenvaarallinen päänsisäinen verenvuoto.

Tekijä kertoi menneensä asukkaan luokse oikaisemaan aikaisempaa väärinkäsitystä. Asukas oli kuitenkin muuttunut uhkaavaksi ja vetänyt esiin pistoolin, jolla hän oli osoittanut tekijää. Tekijä kertoi pelänneensä henkensä puolesta ja paenneensa siksi paikalta.

Käräjäoikeus katsoi tapauksessa olleen riidatonta, että tekijä oli ensimmäisellä kerralla tavattu talon sisältä ja että hän oli päässyt sinne avaimella, koska talonvahtina toiminut poika oli aikaisemmin lukinnut oven. Käräjäoikeus piti ilmeisenä, että mies oli anastanut talosta omaisuutta.

Sen sijaan jälkimmäisessä tapauksessa tekijän katsottiin toimineen hätävarjelutilanteessa paetessaan paikalta. Käräjäoikeuden mukaan asukkaan ampuma-aseen käyttämiseen viittasi tekijän tyttöystävän järkyttynyt soitto hätäkeskukseen tilanteen aikana.

Käräjäoikeus tulkitsi asukkaan aiheuttaneen itse vammansa yritettyään estellä tekijää poistumasta ja pidettyään kiinni autosta.

Vuonna 1977 syntynyt mies tuomittiin lopulta 50 päiväksi vankeuteen varkaudesta sekä hätävarjelun liioitteluna tehdyistä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja vammantuottamuksesta. Lisäksi hänet velvoitettiin maksamaan asukkaalle yhteensä lähes 1 000 euroa anastetusta omaisuudesta sekä talon ulko-oven lukon uudelleensarjoituksesta.