Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronanyrkki vaatii tiukempia rajoituksia – Koskisi näitä tiloja pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi) määrää entistä tiukempia rajoituksia. Lisäksi maan hallitukselta odotetaan pikaisia toimia pahentuneen koronatilanteen vuoksi, kertoo koronanyrkki tiedotteessaan.

Koronanyrkki esittää, että avi sulkisi sisäliikuntatilat, yleiset saunat, kylpylät, uimahallit, tanssipaikat ja kuorolaulutoiminnan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat, huvi- ja teemapuistot, tivolit, eläintarhojen sisätilat, sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat sekä kauppakeskusten yleiset oleskelutilat.

Koronanyrkin kannan mukaan uudet suositukset eivät koskisi alle 18-vuotiaita. Tätä perustellaan lapset ja nuoret ensin -periaateella.

Ryhmä pitää välttämättömänä, että hallitus tekee tilojen sulkemisen kanssa samaan aikaan vähintään ravintoloihin liittyviä kiristyksiä. Tämä tarkoittaisi sitä, että mahdollisuutta vapautua rajoituksista koronapassilla ei enää olisi.

Koronanyrkin kanta on, että sellaiset rajoitukset, jotka koskettaisivat yhteiskuntaa hyvin laajasti ja muistuttaisivat osin jopa sulkutilan kaltaista tilaa, tulee linjata ensisijaisesti kansallisella tasolla. Hallituksen tulisi tehdä mahdolliset linjaukset pikaisesti.

Kasvomaskien käyttö koulupäivän aikana laajennetaan pääkaupunkiseudulla koskemaan 3.–5.-luokkalaisia kevätlukukauden alkaessa.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi myös, että koulut aloittavat kevätlukukauden normaalisti lähiopetuksessa. Tämä koskee perusopetusta ja toisen asteen oppilaitoksia.

Koronanyrkki muistuttaa, että koulunkäyntiin tulee joululoman vuoksi jo lähes kolmen viikon tauko. Tilannetta arvioidaan tarvittaessa uudestaan myöhemmin.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittaa aville yleisötilaisuuksia koskevien rajoitusten jatkamista tammikuun ensimmäisen päivän jälkeenkin. Samalla esitetään, että sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön.

Lisäksi kuntalaisia suositellaan välttämään yksityistilaisuuksia ja rajaamaan tapaamiset omaan lähipiiriin.

Yleiset maskinkäyttö- ja etätyösuositukset jatkuvat 16. tammikuuta saakka Helsingissä, Espoossa, Vantaalla ja Kauniaisissa.

PK-seudun koronanyrkki pitää tärkeänä, että niiden henkilöiden testeihin pääsy turvataan, joiden tunnistamisella ja tartunnanjäljityksellä on suurin merkitys heidän hoitonsa ja tartuntojen etenemisen ehkäisemisen kannalta.

Yli 12-vuotiaiden tulee hakeutua testiin, jos henkilön rokotussuoja on puutteellinen, henkilö kuuluu riskiryhmään, työskentelee sosiaali- ja terveydenhuollossa tai on altistunut koronavirukselle. Muille suositellaan kotitestiä ja pysymistä kotona, kunnes oireet ovat helpottaneet.

Alle 12-vuotiaita testataan pääsääntöisesti vain, jos lapsella on oireita ja hänen tiedetään altistuneen varmistetulle koronatapaukselle edeltävän kahden viikon aikana.